Potrebovali boste malo večji (150-milimetrski) in malo manjši (50-milimetrski) čopič, valjček in posodo zanj ter daljši ročaj za valjček za višje strope, lestev, maskirni trak, zaščitni čopič in barvo. Pleskanje sten v manjši sobi vam bo vzelo kakšni dve uri, medtem ko boste za strop potrebovali nekoliko več časa.

Priprave

Preden začnete pleskati, za vsak slučaj odprite vsa vrata in okna, da bo v prostoru dovolj svežega zraka. Pohištvo postavite na sredino sobe in tla zaščitite z zaščitno folijo. Vedno se najprej lotite stropa in šele potem sten, če bi barva kapljala ali se polila. Barva se med sušenjem spreminja, zato naj vas ne skrbi, če je takoj po nanosu videti nekoliko temnejša, kot naj bi bila.

Najprej se lotite robov

Za barvanje robov stropa in okoli zaključnih letev uporabite manjši čopič. Do tretjine ga pomočite v barvo, podržite 90 stopinj glede na strop in povlecite ravno črto po robu med stropom in steno. Nato čopič namestite vzporedno na strop in potegnite enakomerno črto pod njim, tako da so ščetine blizu stropa, vendar se ga ne dotikajo. Tako se lotite tudi robov pri tleh ter okoli  kaminov ali okenskih okvirjev. Da bo rob videti lepši, si lahko pomagate z maskirnim trakom.

Barvanje stropa

Nekaj pripravljene barve nalijte v posodo za valjček, da je polna približno do tretjine. Valjček pomočite v barvo in ga nekajkrat zavrtite po rebrastem delu posode, da se odstrani odvečna barva. Valjček se mora po površini stene ali stropa lepo vrteti in se ne sme zatikati.

011501_010906_wall_painting.jpg

Začnite v kotu in s čopičem pobarvajte prostor okrog robov. Z valjčkom ali večjim čopičem pleskajte preostali del stropa tako, da se proge prekrivajo. Vlecite vzporedno z najdaljšo steno. Mogoče vam bo lažje, če na valjček nataknete dolg ročaj. Izključite in odvijte vsa svetila, preden pobarvate predel okrog njih.

Barvanje sten

Preostale površine na stenah pobarvajte s širokim čopičem ali valjčkom. Verjetno vam bo z valjčkom šlo hitreje. Začnite v zgornjem desnem kotu prve stene in površine pleskajte po kvadratnih metrih. Število potrebnih plasti oziroma nanosov barve je odvisno od tipa in sestave barve, ki ste jo kupili, pa tudi od podlage. Da lahko prekrijete nekatere temnejše barve ali vzorce, potrebujete tudi tri nanose nove barve. Med posameznimi nanosi vedno počakajte, da se prejšnja plast barve posuši. Najbolje je, da sledite navodilom proizvajalca na embalaži.

interior_painting.jpg

Če pleskate s čopičem, barvo najprej nanesite s potegi navzgor in navzdol, potem pa še z vodoravnimi. Na koncu pa spet narahlo potegnite navzgor in navzdol. Valjček naj ima kratke ''dlake'' za ravne površine, za tapete ali teksture pa srednje dolge. Naj bo enakomerno prekrit z barvo, poteze pa vlecite diagonalno v cikcakastem vzorcu.