Bodite previdni, za kaj zapravljate svoj denar. Medtem ko se vam nekatere prenovitvena dela in izboljšave splačajo, pa so druge lahko popolnoma zaman. Ne le, da boste zanje porabili ogromno denarja, vložena sredstva se vam ne bodo povrnila niti tedaj, ko boste hišo prodali.

Bazen za hišo

Gradnja bazena na vrtu za hišo in njegovo vzdrževanje sta precej drag zalogaj. Seveda si bazen omislite, če ste navdušen plavalec. Drugače pa se sprijaznite, da je v Sloveniji podnebje vsaj polovico leta preveč hladno za plavanje na prostem, stroški za ogrevanje bazena pa so lahko vrtoglavi. Bazen pa za razliko od zmotnega prepričanja, da zvišuje prodajno ceno nepremičnine, predstavlja razkošje in visoke stroške  zato kupci za takšen dodatek doma običajno niso pripravljeni plačati več.

swimming_pool_design.jpg

Dodatki, ki izražajo vaš osebni okus

Vaš osebni stil lahko v domu izražate na različne načine, vendar če nameravate hišo čez čas ali v kratkem prodati, tega ni priporočljivo početi. Hišna opravila in popravila, ki odražajo vaš osebni slog, naj bodo poceni in enostavna za zamenjavo. Osredotočite se raje na učinkovito izrabo prostora.

Gradnja prizidka ali dodatne sobe

Dodaten bivalni prostor je včasih nujno potreben, vendar bi običajno lahko živeli brez njega. Betonski ali lesen prizidek, ki je videti drugače kot zunanja podoba hiše v celoti, bo kazil videz cele nepremičnine, obenem pa vas bo stal zajeten kup denarja. Investicija se vam le redko izplača, saj cena zaradi prizidka ne bo zrasla, ko boste hišo hoteli prodati.

s_house_extension_kilternan_1.jpg

Izboljšave vrta in okolice

Privlačen vrt lahko polepša podobo doma, vendar ne bo dvignil njegove prodajne cene. Vsi kupci bodo namreč takoj pomislili na delo v vrtu in stroške za  vzdrževanje rastlin, kar pa jih lahko odbije. Zato ohranite vrt preprost brez večjih stroškov: kombinirajte travnato površino in nekaj cvetličnih gredic, saj so  videti ravno tako privlačne kot zapleteni vodnjaki, okrasni leseni oboki ali manjši ribnik.