Postrežba hrane

Hrano postrezite neposredno na krožnikih. Tako vam ne bo treba pomivati pladnjev in dodatnih žlic, s čimer boste prihranili nekaj energije in vode, pa še manj dela boste imeli. Ko se pečica, v kateri ste pripravljali hrano, nekoliko ohladi, lahko v njej ogrejete krožnike.

Ne pretiravajte s količino hrane. Tista hrana, ki ostane in jo odvržete med odpadke, izdatno pripomore k emisijam ogljikovega dioksida. Rajši jo razdelite med goste ali pa prihranite za naslednji dan. Ko pripravljate vodo za vretje, napolnite lonček le s toliko vode, kot jo potrebujete. Posodo dobro zaprite s pokrovom.

ballgob_fig01_005.jpg

Toplota in svetloba

Ob mraku zagrnite zavese. Tako je manj možnosti za prepih, pa tudi toplota lažje ostane v sobi. Ne pozabite, da se bo jedilnica tako ali tako ogrela, če je v njej več ljudi, na primer če imate goste, zato ne pretiravajte z ogrevanjem.

p1050060.JPG

Čeprav so varčne žarnice nekoliko dražje, pa trajajo dlje in vam pomagajo prihraniti električno energijo, zato vam na dolgi rok pomagajo prihraniti tudi nekaj denarja. Tehnologija se je od takrat, ko so se pojavile prve varčne žarnice, precej razvila, zato je njihova svetloba danes precej bolj prijetna kot tista na začetku. Varčne žarnice so različnih oblik, barv in z različnimi možnostmi nastavitev. Nekaj energije lahko prihranite tudi s halogenskimi žarnicami ali z  regulacijskim stikalom.

Ko zapustite prostor, pa se seveda še vseeno prepričajte, ali ste ugasnili luči.