Poznamo ogromno sort jabolk in če bi želeli preizkusiti vse, bi jih jedli kar nekaj let. Jablane niso zahtevne; da bogato obrodijo, sta dovolj že vroče poletno sonce in nekaj dežja, zato je za sadjarje izziv, kako jabolka pravilno shraniti.

jabolka.jpg

V trgovinah so jabolka uskladiščena v temperaturno nadzorovanih skladiščih, doma pa zabojčke z jabolki za dva tedna postavimo v najhladnejši del hiše. Vrsti, kot sta Granny Smith in Orange Pipin, dozorita kak teden kasneje.

Pasterizacija in zamrzovanje

marmelada.jpg

Jabolka je najbolje jesti sveža, zato jih poskusite pojesti kar največ iz domače zaloge. Če menite, da imate jabolk kljub vsemu preveč, si pripravite sveže stisnjen jabolčni sok ali pa ga zavrite in shranite v steklenice. Lahko pa ga natočite v plastične steklenice, ki jih zamrznete. Jabolčne tropine porabite za odličen kis.

Vnaprej lahko zamrznete tudi narezana ali naribana jabolka, ki jih poškropite z limoninim sokom. Tako boste imeli manj dela, ko boste pekli jabolčni zavitek.

Sto in ena sladica

kompot.jpg

Tudi sočne marmelade na sto in en način so uspešnica, brez katere skoraj ne moremo. Jabolčna marmelada z dodatkom rožmarina, mete, vrtnic, kostanja ali robidnic… Možnosti so neskončne, priprava pa na moč zabavna.

Na koščke narezano jabolčno lupino lahko tudi posušite in skupaj s posušeno lupinico ekoloških limon uporabite za čaj.

Navsezadnje pa lahko pripravite tudi jabolčni kompot: jabolka skuhajte do mehkega v osladkani vodi in z njo napolnite kozarčke s pokrovi. Malčki pa bodo najbolj veseli, če jih boste obdarili s pečenimi jabolki, ki ste jim prej izdolbli sredico in jo napolnili z rozinami, lešniki, orehi, drobtinami in sladkorjem.