Embalaža dostavljene hrane

V skoraj vsakem stanovanju lahko najdemo več običajnih predmetov, ki ogrožajo naše zdravje, saj so izdelani iz strupenih snovi. Prvi izmed teh je embalaža z dostavo naročene hrane: če je na njej znak za recikliranje #6, namreč vsebuje polistiren (stiropor). Če stiropor prodre v hrano ali pitno vodo, lahko povzroči neravnovesje endokrinega sistema, v nekaterih raziskavah pa ga povezujejo celo z rakom.

Stari in poškodovani lonci

Stari lonci lahko vsebujejo aluminij, tega pa povezujejo s pojavom Alzheimerjeve bolezni. Čeprav v nobeni študiji niso uspeli dokazati te povezave, bodite previdni in se znebite vse stare in poškodovane kuhinjske posode. Listnata zelenjava in kisla živila, kot je paradižnik, aluminij vsrkajo v največjih količinah.

misc_pots_and_pans_016.jpg

Ponve s površino, odporno proti prijemanju

Naše zdravje pa prav tako ogrožajo ponve, katerih površina je prevlečena s posebnim premazom, zaradi katerega se nanjo hrana ne prime. Glavni vir težav so perfluorooktanidne kemikalije: če se ponve z vsebnostjo slednjih pregrevajo, nastajajo zdravju škodljivi hlapi. Tovrstne posode raje ne uporabljajte oziroma je ne pregrevajte.

Plastenke za vodo

Pazite tudi na plastiko z oznako #7, na primer na otroških plastičnih plastenkah ali plastenkah za vodo. Gre za polikarbonatne plastenke, ki vsebujejo bisfenol A – le-ta pa moti ravnovesje hormonov in spodbuja razvoj raka prostate. Namesto iz njih pijete raje iz steklenih ali keramičnih steklenic z oznako #2 (na splošno so plastenke z oznakami #2, #4 in #5 varnejše za uporabo). Plastične embalaže tudi nikoli ne postavljajte v mikrovalovno pečico ali pomivalni stroj.

girls_and_water02.jpg

Ne uporabljajte večkrat plastične embalaže za vodo in sokove

Plastika z oznako #1 vsebuje polietilen tereftalat in je namenjena le za enkratno uporabo. Znova je nikakor ne smete uporabiti, saj se na njej naberejo trdovratne bakterije, zato jo po uporabi odložite v zabojnik za recikliranje.

Plastična garnitura za vrt, plastične zavese v kopalnici in igračke

Plastična garnitura za vrt, zavese v kopalnici ali igrače imajo lahko v sebi polivinilklorid (PVC), ki po navadi vsebuje snovi za mehčanje ftalatov. PVC oddaja strupene kemikalije že med proizvodnjo, ftalati pa poškodujejo jetra, ledvice, hormonsko ravnovesje in reproduktivne organe. Izogibajte se plastike in mehkih plastičnih igrač, ki jih otroci lahko dajo v usta.