Kjer tla še niso zmrznjena in trda, lahko celo še sadimo užitne in okrasne čebulnice pa tudi druge rastline. Predvsem pa je zdaj zadnji čas za to, da še poskrbimo za zaščito rastlin pred zimo in nezaželenimi obiskovalci.

V sadovnjaku

Med mirovanjem potekajo v sadnih rastlinah nekateri hormonski procesi, potrebni za zdravo rast v prihodnjem letu. Ti so pomembni in zahtevajo svoj čas, z novim letom pa so bolj ali manj končani. Po tem času je mirovanje rastlin prisilno in odvisno od vremena, ki zaradi nizkih temperatur zadržuje odganjanje. Da to drži, se lahko prepričamo z rezanimi mladikami breskev; decembrske bodo na toplem le malo, januarske pa močno zacvetele. Kjer je v bližini sadovnjaka gozd, je treba sadne rastline zaščititi pred divjadjo. Srnjad lahko osmuka vršičke poganjkov pri mladem sadju in ga močneje poškoduje, posebno škodljiv je tudi zajec z objedanjem lubja. Zaradi tega lahko rastline tudi propadejo, najboljša zaščita pred njimi pa je ograja.

vrt_266_1.jpg

Vrtne ograje

Zdaj bo nekaj več časa za načrtovanje novih vrtnarskih podvigov ali pa tudi ne. Praznični čas veselega decembra je tu, ta pa ne sme vplivati na trezne odločitve. Ograja je pomemben vrtni element in označuje mejo med sosedi ter zagotavlja zasebnost. Lesene ograje so najbolj naravne, a so v primerjavi z zidanimi in kovinskimi manj trajne. Takšne so ograje iz prepletenih letvic, ki pa niso posebno trdne. Naravno ograjo lahko izdelamo tudi sami s prepletanjem šibja leske, vrbe, drena in eksotičnega bambusa. Vse te bodo zadržale tudi divjad, če le ne bo kje kakšna luknja in bo zajec našel pot do sočnega lesa jablan. V ta namen so najboljše kovinske mrežaste ograje, ki ne zagotavljajo zasebnosti, pa tudi lepe niso, so pa zelo učinkovite pri zadrževanju gozdnih obiskovalcev.

Okrasni vrt

Letošnja jesen ni bila radodarna z dežjem in vse kaže, da nam bo zima natrosila veliko snega. Vendar tudi v tem primeru ni nobenega zagotovila, da bodo predvsem zimzelene rastline dobro preskrbljene z vodo. Prav nasprotno. Zimski čas je lahko zanje zelo žejen, četudi mi sami zaradi mraza nimamo takšnega občutka. Zato jim moramo vodo dodati z zalivanjem v dneh, ko ne zmrzuje. To še posebno velja za rododendrone in azaleje, katerih koreninski sistem je plitko razpreden v rastišču, pa tudi za mlade in pravkar posajene rastline. Velika težava zimskega časa je tudi snegolom. Do tega pride zaradi obilnih snežnih padavin ter kadar je sneg težek in moker, pa tudi zaradi nepravilne vzgoje drevnin. Veje, ki izraščajo pod ostrim kotom in divjajo navzgor, imajo mnogo slabšo nosilnost od položnejših vej. Pomembna je tudi trdnost lesa, ki je zelo slaba pri kakiju in rododendronih. Te zaščitimo pred nepredvidljivimi lomi s postavitvijo lesenega okvirja, ki ga na vrhu obložimo s smrečjem. Predvsem pa je pomembno, da po vsakem obilnem sneženju sneg čim prej odstranimo z vej.

vrt_266_2.jpg

Zelenjavni vrt

Korenine radiča za siljenje še pravočasno prenesemo v temen in hladen prostor. Lahko ga postavimo pokonci v pesek, in če so korenine močne, bomo vso zimo uživali v njegovem okusu. Podobno ravnamo tudi s korenjem, prezimne solatnice pa zavarujemo s kopreno ali s preprostimi tuneli.

Zdaj je čas obilja, veselja in praznikov. Hkrati pa tudi priložnost, da ob topli peči prelistamo vrtnarsko literaturo in se nam morebiti porodi kakšna ideja o ureditvi našega vrta.