Uporabite na primer okrasje iz narave, posvojite božično drevesce in reciklirajte stare okraske – praznovanje bo z mislijo na to, da ste storili nekaj dobrega za okolje, še prijetnejše.

okraski.jpg

Naše babice in dedki s podeželja so praznično drevesce okraševali z jabolki, lešniki, storži in drugimi plodovi narave. Spomnite se na dobre stare dni in vnesite v dom nekaj tradicije. Vzemite jabolka, pomaranče ali drugo barvito sadje, ki ga lahko uporabite za dekoracijo. Olupke agrumov in krhlje jabolk posušite na radiatorju, jih popršite z bleščečim pršilom ter jih nanizajte na vrvico. S takšno naravno girlando lahko okrasite smrečico ali pa z njo okrasite praznično mizo. Uporabite lahko tudi druge naravne okraske, kot so začimbe, orehi, storži in zanimive vejice, ki jih lahko po praznikih odvržemo v zabojnik za organske odpadke ali na kompost in jih tako recikliramo.

okraski1.jpg

Uporabite okraske, ki jih že imate

Ni vam treba vsako leto kupovati novih okraskov. Prednovoletno obdobje je že tako čas, ko se zaradi povečane potrošnje poveča naš ogljični odtis, to je vpliv, ki ga ima naše ravnanje na okolje. Z nekaj iznajdljivosti lahko prenovite stare okraske, ki jim dodate pentlje ali jih popršite z barvnim sprejem ter bleščicami, lahko pa jih tudi razporedite v drugačne aranžmaje. Namesto na praznično drevesce jih obesite na visečo girlando ali jih uporabite za namizni okras. Pobrskajte po starinskih okraskih vaših babic ali prababic, ki se morda skrivajo v škatlah. Z njimi boste povezali duh preteklosti s sodobnim časom, hkrati pa boste s ponovno uporabo starih predmetov prijazni do okolja.

okraski2.jpg

Naravna novoletna smrečica – da ali ne? Vsekakor se odpovejte umetnim drevescem, ki jih sicer uporabljate več let, vendar so polna plastike, polivinilklorida in drugih nevarnih kemikalij: nova oddajajo škodljive pline, poleg tega jih ni mogoče reciklirati. Naravno drevesce je zato najbolj »zelena« odločitev, bodisi da se odločite za živo drevesce v koritu ali za odrezana drevesa, ki jih prodajajo gozdna podjetja. Drevo v posodi lahko po praznikih posadite na vrtu ali v naravi, drevesa iz gozda z barvno oznako pa so pridobljena s kar najmanjšim neugodnim vplivom na okolje. Drevesce v koritu lahko tudi posvojite (v Sloveniji za to skrbi projekt Zeleno drevo), po praznikih pa ga presadijo v naravno okolje.

okraski3.jpg

Letos naj zasvetijo LED-svetlobne verige

Še vedno uporabljate za dekoracijo stare svetlobne verige, ki porabijo veliko elektrike? Zavrzite jih in se letos odločite za energijsko varčna LED-svetila – najrazličnejše verige in druge svetlobne okraske, ki trajajo dlje kot navadne žarnice, hkrati pa so odličen način za ustvarjanje prazničnega ozračja v okoljsko ozaveščenem domu. Namesto svetlobnih verig pa lahko enostavno uporabite le romantične sveče, toda le okolju prijazne sojine ali iz čebeljega voska. Tradicionalne sveče so namreč izdelane iz parafina, ki je izdelek na osnovi petroleja, medtem ko so sveče iz soje in čebeljega voska narejene iz obnovljivih in trajnostnih materialov, zato gorijo čisteje in niso škodljive.

okraski5.jpg

Si predstavljate, koliko novoletnih voščilnic se po koncu praznikov znajde v zabojnikih za star papir ali celo v smeteh? Kako lahko letos zmanjšate njihov vpliv na okolje? Namesto papirnate pošljite elektronsko voščilnico, če pa se klasičnim voščilnicam nikakor ne želite odreči, izberite takšne iz recikliranega papirja. Druga možnost je, da jih izdelate sami: potrebujete nekaj barvnega papirja ali papirja za zavijanje daril, trakove, izrezke motivov iz starih revij ali ne nazadnje tudi voščilnice, ki ste jih prejeli prejšnje leto. Z nekaj spretnosti in idejami lahko izdelate čudovite in izvirne reciklirane izdelke, ki bodo pričali o vaši ustvarjalnosti in okoljski zavesti.