Ne kupujmo plastičnih posod in vrečk

krozniki.jpg

Potem ko smo leta in leta denar zapravljali za drage plastične posode, ki so potem splesnele v kotu počitniške prikolice ali pa smo jih pozabili na pikniku, je zdaj čas, da se te navade odvadimo. Plastike je dovolj na vsakem koraku. Zakaj bi jo torej kupovali, če pa je večina kupljene hrane shranjene v lično plastično embalažo, ki jo lahko uporabimo brezplačno. Steklene kozarce kislih kumaric in steklenice lahko prebarvamo ali pa jih uporabimo za vaze. Shranimo tudi plastične vrečke in jih uporabimo namesto vreč za smeti.

Odpovejmo se plastičnim krožnikom in papirnatim brisačam

Papirnate brisače in plastični krožniki za enkratno uporabo so dragi in obremenjujoči za okolje. Poigrajmo se s tekstilom in izdelajmo uporabne dekorativne serviete iz blaga. Tiste večje pridejo prav pri brisanju posode in delovnega pulta, manjše pa uporabimo za brisanje rok po jedi. Zagovorniki prijaznega odnosa do okolja prisegajo tudi na tradicionalne robčke iz blaga. Da o keramičnih krožnikih, ki so neprimerljivo lepši od plastičnih, sploh ne govorimo.

Gospodinjstvo brez toaletnega papirja

Sliši se noro, pa vendar je ceneje, če role toaletnega papirja zamenjamo s papirnatimi robčki. Tako bomo porabili točno toliko papirja, kot ga potrebujemo. Kar spomnite se, kolikokrat se zgodi, da ga z role odtrgamo več, kot ga potrebujemo.

Milo in voda: idealni čistilni sredstvi

milo.jpg

Stanovanje, telo, lase in še mnogo več lahko temeljito očistimo že z najpreprostejšim milom na osnovi olivnega olja, ki je prijazno okolju. Trdovratnejše madeže na delovnih površinah in na perilu bomo najlaže odstranili z mešanico domačega kisa in limoninega soka.

Zdravje je bogastvo

kolo.jpg

Redno umivanje rok večkrat na dan z milnico, vzdrževanje čistega doma, zgodnji odhod v posteljo, hoja od doma v službo in nazaj, redna prehrana, najbolje doma, ki vsebuje dovolj sadja in zelenjave, in pitje zadostnih količin sveže vode ohranjajo zdrav imunski sistem. Sladkarije pa so tako in tako  škodljiva in draga razvada. 

Kupujmo le, kar potrebujemo

Če bomo na vsak predmet, ki ga imamo doma, pogledali z drugačnega zornega kota, bomo našli marsikatero idejo, kako bi ga na novo uporabili. Tako lahko na primer v lesene zabojčke za vino postavimo lončke s svežimi zelišči. Tudi hrane ne kupujmo le zato, ker so lačne oči. Premislimo, kaj res potrebujemo, kajti le tako bomo prihranili denar in ohranili dobro voljo.