Energijsko učinkovitost lahko povečate, če redno čistite tuljavo za hlajenje pri hladilniku; za večino modelov to pomeni vsaj dvakrat na leto. Umazana tuljava namreč obremeni motor vašega hladilnika, skrajša življenjsko dobo izdelka in onemogoči dobro delovanje aparata brez energijskih izgub.

Mikrovalovno pečico redno čistite

Redno očiščena mikrovalovna pečica bo delovala energijsko bolj učinkovito, obenem pa tako preprečite tudi širjenje neprijetnih vonjav. Najboljša rešitev je, da v skledico vode stisnete celo limono, potem pa posodo odprto postavite v pečico. Počakajte, da voda zavre in prestopi vrh posode ter se razlije po notranjosti, nato pa umazanijo preprosto obrišete s krpo.

cleaning_microwave_oven.JPG

Pecite več jedi naenkrat

Ko se odločite, da boste kosilo pripravili v pečici, hkrati specite več različnih jedi. To pomeni, da pripravite več jedi oziroma obrokov, ki jih nato vse naenkrat spečete. Tako boste prihranili čas, denar in energijo; preostanek hrane pa lahko tudi zamrznete, če ne morete pojesti vsega takoj.

Namesto klasične pečice uporabite manjše naprave, na primer opekač kruha ali mikrovalovno pečico, če želite obrok le pogreti. Te naprave bodo zamrznjena ali hladna živila pogrele prej, pri tem pa bodo porabile tudi manj električne energije.

Uporabljajte roke namesto naprav

Kadar koli je to le mogoče, za kuhinjska opravila uporabljajte lastne roke. Izberite ročne pripomočke za odpiranje konzerv ali mešanje sadja in zelenjave, saj boste z njimi prihranili energijo.

Dobro očiščen plinski gorilnik

Po vsaki uporabi temeljito očistite površino plinskega štedilnika. Ogenj mora goreti modro in ne rumeno, saj rumen ogenj nakazuje, da štedilnik ne deluje učinkovito, temveč prihaja do energijskih izgub.

stove_with_pot.jpg

Enostavno zapiranje

Preverite, ali se vsa vrata kuhinjskih naprav, kot so pečica, hladilnik in zamrzovalnik, zlahka zapirajo in odpirajo. Če so vrata slabo zatesnjena, boste skoznje izgubljali dragoceno energijo, zato jih dodatno zatesnite ali pa le dobro očistite, če tesno zapiranje preprečuje med njimi nabrana umazanija.