Ekološko hišo je oblikoval priznani španski oblikovalec Luis de Garrido, ki je ustvaril ekskluzivno domovanje s petindvajsetimi sobami. Zgradba stoji na turškem otoku Sedir, ki je znan tudi kot Kleopatrin otok. Zaradi neobičajnega dizajna objekta in zemljišča, ki je povsem v skladu z imenom, pa je iz zraka videti kot oko egipčanskega boga Horusa.

naomi_eco_house_2.jpg

Energijska učinkovitost in obnovljivi viri

Hiša je pravzaprav ogromna steklena kupola z jeklenim ogrodjem, ki je povsem samozadostna glede oskrbe z energijo in vodo. Steklene stene omogočajo bogati naravni svetlobi, da prodre do vseh kotičkov doma, obenem pa prostore tudi pomagajo ogrevati.

naomi_eco_house.jpg

V večnadstropno kupolo je vgrajen tudi geotermalni sistem, ki zagotavlja dovolj električne energije za vse prostore v hiši, zbiralniki za recikliranje deževnice in sistem za prečiščevanje odpadne vode. Okoli objekta so v obliki očesa po tleh položene solarne plošče za zbiranje sončne energije.

naomi_eco_house_3.jpg

Polno zelenja

V kupoli je urejenih več manjših vrtičkov, ki pomagajo ohranjati svež zrak v prostorih. V najvišje ležečem nadstropju je prostorna terasa, ki posnema podobo razgibane krajine. Z nje se odpre prekrasen razgled na morje in zeleno okolico.