Ime teraco izhaja iz italijanske besede "terrazza", ki pomeni terasa in se nanaša na beneške polagalce mozaikov v 15. stoletju, ki so terase krasili z delci ostankov marmorja. Najprej so površine ostale grobe, kasneje pa so mojstri ugotovili, da lahko z drgnjenjem kamnov naredijo privlačnejša gladka tla.

Hitro in enostavno polaganje

teraco2.jpg

Današnji teraco se tako po tehniki izdelave in sestavi precej razlikuje od tistega, ki so ga uporabljali pred stoletji, čeprav je obdržal prvotno sestavo: granulat in vezivo. Granulat je pretežno iz marmorja, uporabljajo pa tudi druge materiale, kot so steklo, plastila, kamen, porcelan, oniks, kovinski delci... Vezivo, ki spaja delce ali opilke, je večinoma cementno, lahko pa mu dodajo tudi poliakrilat ali lateks ter polimerna (epoksidno in poliestersko) ter elektroprevodno vezivo za posebne namene. Vsaka vrsta veziva daje tlem določene lastnosti, zato jih izbiramo glede na to, kako odporen končni izdelek želimo. V vezivo je mogoče dodati še pigment, s čimer dobimo teraco v želeni barvi. Kombinacija različnih veziv in agregatov daje izjemno učinkovite vizualne rezultate.

Tehnike za izdelavo tal teraco so različne. Mojstri pripravljeno zmes agregata in veziva večinoma zlijejo na podlago, nato pa z orodjem ustvarjajo na tleh različne večbarvne vzorce. Po izravnavanju teraca sledi obdelava: ko se podlaga strdi, teraco s posebnim strojem zloščijo do želene stopnje gladkosti.
Namesto vlivanja na površino teraco danes najpogosteje uporabljamo v obliki tovarniških ploščic, kar olajša namestitev in skrajša čas nanosa. Priljubljena je uporaba epoksidne smole, ker ustvari trpežnejšo površino, ki je praktično neprepustna, omogoča pestrejši izbor barv in zmanjšuje tveganje za razpoke ali izpadanje kamenčkov.

Trajen in enostaven za vzdrževanje

teraconaslovna.jpg

Teraco je izredno trajen, preprost za vzdrževanje in razmeroma poceni. Ker je na voljo v številnih slogih in barvah, so možnosti za prekrivanje tal številne. Zaradi naravnega kamna so takšna tla vedno nekaj posebnega, ta material pa predstavlja resno konkurenco keramičnim ploščicam. Teraco je tudi zdrav in okolju prijazen, saj ne vsebuje zdravju škodljivih spojin, ter je enostaven za čiščenje. Dovolj je že, če ga očistimo s toplo vodo in neagresivnim čistilom.

Teraco je priljubljen material za prekrivanje tal, naj si bo v javnih zgradbah ali v stanovanjih, uporaben pa je tudi v kuhinjah, ko želimo pred vlago zaščititi stene in delovne površine, saj je vodoodporen in enostaven za vzdrževanje. Ker je teraco na dotik hladen, ga le redko najdemo v prostorih, kot so spalnica, dnevna in otroška soba, dobrodošel pa je v kopalnicah, kuhinjah in na terasah.

Več primerov uporabe tal teraco pa najdete v naši fotogaleriji.