Vse vaše želje so izvedljive. Narisala sem vam lepo brežino, urejeno delno kot skalnjak. Skale, ki jih boste uporabili, naj bodo iz vaše okolice, s pohorskih pobočij, nikakor pa ne apnenčaste. Razporedite jih v skupine na delu brežine tako, da bo videz čim bolj naraven. Ob stopnice zasadite takšne rastline, ki bodo sčasoma prerasle rob tlaka. Na drugi strani skalnjaka bodo rastline višje.

Ker drevje na robu brežine senči površino pod seboj, lahko tu zasadite nekaj rododendronov. Izberite nižje sorte z gosto rastjo, dodajte kakšno odporno listopadno azalejo. Nizke hortenzije zasadite na površino, ki ima majhen naklon, enako trajnice. Okrasne trave imajo večinoma plitev koreninski sistem, vendar so nekatere kljub temu primerne za zasaditev na brežinah, saj se sčasoma zelo zgostijo. Priporočam, da jih sadite posamično ali v manjših skupinah. Spodnji rob brežine končajte s pokrivko iz prodnikov, ki morajo biti seveda skladni s kamenjem, ki sestavlja skalnjak.

Greda na brežini je lahko zelo lepa, seveda pa morajo biti skale in rastline ustrezno razporejene. Oglejte si višino, barvo in teksturo rastlin na risbah in jih posadite po enakem načelu. Rastline, ki imajo vpadljivo obliko ali barvo, naj se izmenjujejo s takšnimi, ki imajo bolj nevtralen videz.

Simona Klokočovnik, Maranta