Zato je prav, da se spoznamo s tem, kako vzdrževati posamezne materiale in kroje, s čimer bomo prihranili čas in denar. Pravilno vzdrževanje oblačil ni nujno drago.

Suknjiči

Volnene suknjiče obrnite na notranjo stran in jih, ko jih ob koncu sezone nehate nositi, shranite v zračen prostor, sicer bodo volnena vlakna privabila molje. Najbolje je, da suknjičev ne perete v pralnem stroju, temveč naj vam jih s kemičnim čiščenjem očistijo profesionalci.

suknjici.jpg

Laneni suknjiči so prijetni za nošenje, vendar jih boste lahko dolgo nosili le, če jih boste čistili s pomočjo suhega čiščenja. Izjema so kosi, ki nimajo podloge. Te lahko previdno operete tudi v pralnem stroju.

Hlače

Vedeti morate, da hlač, ki vsebujejo volnena vlakna, ni dobro prati niti na roke, kaj šele v pralnem stroju. Čiščenje naj namesto vas prevzame izurjeno osebje v  kemični čistilnici.

Majice

lan.jpg

Majice so tako zelo priljubljene tudi zaradi tega, ker jih lahko mnogokrat operemo, pa se jim to ne pozna. Zaželeno je, da majice in srajce boljše kvalitete, na primer svilene, operete pri nizkih temperaturah. Tako bodo zadržale obliko in barvo.

Pri likanju srajc bodite pozorni na ovratnike, ki jih likamo na nekoliko nižji temperaturi. Priporočljivo je, da srajco posušimo kar na obešalniku. Tako bo zadržala obliko, manj bo gub, likanje pa bo enostavnejše.

Kravate

kravate.jpg

Kravate ne poznajo mokrega čiščenja. Kravate svetlih barv je pred vsako uporabo priporočljivo očistiti v kemični čistilnici, temnejše pa lahko nosimo večkrat. Ali lahko na kravati prenesete kak madež, je odvisno tudi od vašega delovnega okolja; če ste poslovnež, ima videz pomembno vlogo.

Spodnje perilo

Najbolje je, da spodnje perilo operemo na roke. Če že moramo uporabiti pralni stroj, izberimo program za občutljive tkanine. Prevroča temperatura bi lahko poškodovala blago. Perila ne sušimo v sušilnem stroju, saj se občutljive tkanine ne odzivajo dobro na visoke temperature.

Pravilno pranje perila

perilo.jpg

Najbolje je, da perilo operemo v pralnem stroju tako, da ga obrnemo z zunanje na notranjo stran in pri tem preverimo, ali so na njem madeži. Če so, jih že prej odstranimo. Perilo ločimo po barvah: svetlo, temno in belo perilo damo vsakega na svoj kup in ga operemo ločeno. Tudi pravilna izbira pravega pralnega praška je v času, ko lahko kupimo prašek za vsako barvo perila posebej, pomembna.