Nate Berkus je v šovu Oprah Winfrey opremil številne domove gledalcev, zdaj pa se je lotil prenove svojega stanovanja v New Yorku, kamor se je preseli iz Chicaga. »To mesto mi je pisano na kožo. Poznam ga do zadnjega kotička, zato sem vesel, da bom tukaj pognal korenine,« pojasnjuje. »Dobro vem, kaj si lahko privoščim. Svojemu agentu sem naročil, naj mi poišče staro stanovanje z eno spalnico, visokim stropom in prelepim razgledom na mesto. Ne boste verjeli, osrečil me je!«

Majhno, a prijetno in izbrano

nate_berkus_new_york_home.jpg

Potem, ko si je Berkus v enem dnevu ogledal več deset stanovanj, se je odločil, da je zadnje tisto pravo. Že čez en teden je imel v rokah ključe 51 kvadratnih metrov velikega stanovanja v četrtem nadstropju nebotičnika na Manhattnu.

V pičlih dveh mesecih je oblikovalec spremenil prej precej povprečno stanovanje v oazo osebnega okusa in stila. Najprej je vse stene prebarval v belo, tako da je prostor videti večji, prehodi med posameznimi sobami pa so manj vidni.

Nate je dnevno sobo opremil s pohištvom v slogu 60. let minulega stoletja: dansko zofo in stolom oblikovalca Mila Baugmana. »V majhnem stanovanju je vzdrževanje reda še pomembnejše kot v velikem. Navlaka in številni dekorativni predmeti delajo zmedo, zato je bolje, da se osredotočimo na pohištvo. Prav presenečen sem bil, koliko pohištva lahko spravim v majhno stanovanje,« pravi Berkus.

Predmeti s potovanj so duša Berkusovega doma

nate_berkus_new_york_home1.jpg

Umetniška dela večjih dimenzij so po Nateovem mnenju primerna tako za velika kot za majhna stanovanja. Umetnina, kot je ptič umetnika Michaela Haineya, daje prostoru občutek širine. Berkus ima rad tudi mešanje različnih stilov, kot sta starinski in sodobni. Večina dekorativnih predmetov v dekoraterjevem newyorškem domu so pravzaprav darila prijateljev z različnih potovanj.

Eden izmed Nateovih najljubših je usnjen nilski konj, poročno darilo, ki sta ga dobila njegova starša; ločila sta se, ko je imel komaj 18 mesecev. »Našel sem ga na podstrešju mamine hiše in pred desetimi leti mi ga je mama podarila. Kamor koli grem, me spremlja,« pojasnjuje Nate.

Fotografije Nateovega novega newyorškega zatočišča si lahko ogledate tukaj.