Plesnive stene v stanovanju delujejo grdo in dajejo slab vtis o lastniku. Glivice pa so tudi zdravju nevarne, saj povzročajo alergije, kot je na primer astma, lahko so vzrok za glavobole, težave s spominom in depresijo. Zato je prav, da čim prej začnemo ukrepe, ki nam bodo pomagali v boju proti tej nadlogi.

plesen1.jpg

Plesen po navadi enostavno odstranimo, razen če je trdovratna. Predstavljamo vam nekaj preprostih ukrepov za bolj zdrav dom brez plesnivih madežev.

Vsestranska milnica

Plesen s sten, ploščic v kopalnici in podobnih površin najlažje odstranimo s spužvasto gobo, ki smo jo prej namočili v vročo milnico. Pri čiščenju madežev si lahko pomagate tudi z razredčenim belilom (varekino). Plesen je zdravju nevarna, zato si, preden se lotite dela, obraz zaščitite z masko. Če jo opazite tudi na knjigah in revijah, jih rajši zavrzite, kajti čiščenje je preveč naporno.

Kopalnica: raj za plesen

plesen2.jpg

Plesen se najraje naseli v vlažne predele stanovanja, čeprav je dovolj že čisto majhen moker madež, da se spore začnejo nenadzorovano množiti. Zato je ta nadloga tako pogosta v kopalnicah. Uspešno se ji lahko upremo z ventilatorjem, ki piha topel zrak, prav tako učinkovito pa je, če v kopalnici po prhanju odprete okna in vrata.

Uporabni so tudi vlažilniki, ki vlažnost zraka v prostoru vzdržujejo pod 60 odstotkov. Te naprave so praviloma zelo koristne in relativno poceni. Če imate doma klimatsko napravo, vanjo namestite filter HEPA, ki je past za spore.

Poskrbite za vlažna območja okoli hiše

Jeseni poskrbite za redno čiščenje odpadlega listja okoli hiše in tako zmanjšajte možnost, da bi vlaga poškodovala zunanje stene. Bolje bo, če se v kletnih prostorih in kopalnici izognete preprogam. Če jih na vsak način želite, potem uporabite takšne, ki jih lahko pogosto operete in posušite. Običajno lahko plesen preprečimo že, če vlažno površino kar najhitreje posušimo.