Talne obloge

Če želite opremiti dom tako, da bo brez dražečih alergenov, si omislite talne obloge iz trdega lesa, laminata ali keramičnih ploščic. Ti materiali so enostavni za redno čiščenje, obenem pa nase ne vežejo prašnih delcev. Vsi z alergijami pa se morajo nujno izogibati preprogam, saj lahko povzročijo resne zdravstvene težave. V vlaknih preproge se namreč hitro zaredijo pršice in drugi mikroskopski škodljivci, ki povzročijo razvoj alergij.

Posteljnina in vzmetnica

V vsaki bolje založeni trgovini s posteljnino poiščite takšno, ki je izdelana posebej za ljudi z alergijskimi težavami. Posteljnina je  prvi in najpomembnejši korak do zdravega in varnega doma, zato naj bo čista in brez dodanih kemikalij. Ravno takšna naj bo tudi vzmetnica, ki jo je treba redno sesati s sesalnikom z vodnim filtrom.

hepa_vacuum.jpg

Sesalniki za prah

Uporabljajte močne sesalnike, ki bodo odstranili vse alergene iz površine, ki jo sesate. Po možnosti izberite takšen sesalnik, ki vas opozori, kdaj je treba  zamenjati vrečke, v katerih se zbira umazanija, še bolje pa je, da se odločite za aparat brez vrečke. Alergijam prijazne naprave za čiščenje prahu s HEPA-filtrom so idealne, če doma nimate preprog, saj odstranjujejo prah iz zraka v prostoru.

air_purifier.jpg

Čistilniki zraka

Zrak v zaprtem prostoru očistijo tudi čistilniki zraka s HEPA-filtrom: narejeni so posebej za nevtraliziranje ionov in odstranjevanje alergenov iz zraka. Najpogosteje jih uporabljajo v bolnišnicah, v zadnjem času pa jih ima tudi čedalje več gospodinjstev z alergiki. Z njihovo pomočjo bodo bivalni prostori zagotovo bolj zdravi.