Vsaka domača žival je drugačna in različna so tudi čustva, ki jih ljudje gojimo do teh bitij. Za mnoge je izguba domačega ljubljenčka tako stresna kot izguba sočloveka. Če upoštevamo, da domače živali (pes, mačka) običajno živijo od deset do petnajst let, ni čudno, če imamo težave pri soočanju z njihovo smrtjo.

Znebite se krivde in jeze

Ker sta običajno pes ali mačka stalna spremljevalca v lastnikovem življenju, je lahko proces žalovanja ob nenadni smrti živali dolgotrajen in boleč. Proces žalovanja je seveda odvisen od vsakega posameznika, vendar lahko vključuje kompleksna občutenja, povezana z žalovanjem, na primer, krivdo, zanikanje, jezo in depresijo. Strokovnjaki priporočajo, da se takrat pogovorite z nekom, ki ima za seboj podobno izkušnjo.

Po navadi nimamo nadzora nad tem, kdaj nas bo ljubljena živa zapustila (razen ko jo damo zaradi bolezni humano usmrtiti), zato pomaga, če vemo, da smo storili vse, da bi jo ohranili pri življenju. Žival peljite k veterinarju ali pa naj ta obišče vas na domu, da ji bo lahko v zadnjih dneh nudil vse potrebno za olajšanje bolečin.

dog_at_vet.jpg

Po pogovor na spletni forum

Na spletu lahko najdete veliko (tujih) strani, ki ponujajo klepetalnice vsem tistim, ki so izgubili hišnega ljubljenčka. Včasih namreč pomaga že, če samo na glas spregovorite o bolečini in drugih občutkih, zato se pogovorite tudi s partnerjem ali prijatelji.

V spomin

Del procesa žalovanja je vsekakor tudi spominjanje. Psu ali mački napišite pismo, v katerem razjasnite svoje občutke, ali pa na polico postavite lepo uokvirjeno fotografijo živali, ki vas bo vedno spominjala na lepe trenutke. Ostanke živali lahko tudi pokopljete na vrtu ali v bližini gozda in v spomin nanjo občasno prižgete svečko.

death_od_pet.jpg

Ali naj si priskrbim novega ljubljenčka?

Mnogi lastniki se po izgubi sprašujejo, ali naj si takoj priskrbijo novo hišno živalco, ki bi nadomestila prejšnjo. Običajno je pametno, če vmes mine nekaj časa, recimo nekaj mesecev, preden dejansko posvojite novega ljubljenčka, saj boste le tako lahko preboleli pokojnega.