Za spremembe potrebujete nekaj domišljije, potrpljenja in iznajdljivosti. Pri tem vam lahko pomaga nekaj preprostih splošnih nasvetov, ki jih združite z individualnimi rešitvami. Poskusite ustvariti udobno in prijetno bivališče, tako da kar najbolje izkoristite prostor, ki je na voljo.

Pametno izbirajte in neusmiljeno urejajte

Osnovno pravilo je, da poskrbite, da vaše stanovanje ni videti prenatrpano in neurejeno. Vanj vnašajte le stvari, ki jih zares potrebujete, tistega, kar ni pomembno, pa se znebite. Za razliko od velikih prostorov v majhnem stanovanju namreč ni prostora za predmete, ki bi bili v njem zgolj zaradi estetike. Ko kupujete stvari, pomislite, koliko koristi imate od njih. Prostor za shrajevanje naj bo dovolj velik ter dobro organiziran, skrit in vzdrževan.

studio_apartment.jpg

Preprost dizajn in slog

Ni treba, da je majhno stanovanje povsem belo, da bi bilo videti večje. Tudi kremni ali rumeni odtenki odsevajo svetlobo, hkrati pa dajejo sobi prijeten pridih topline. V vseh delih stanovanja naj prevladuje določena tema. Z dizajnom ne pretiravajte, naj bo raje preprost. Določena območja in sobe naj bodo dobro definirane. Tako boste lažje nakupovali pohištvo, saj boste vedeli, kaj spada kam in koliko prostora je na voljo za določen kos.

small_studio_apartment.jpg

Razsvetljava, ogledala in pregrade

Pregrade razdelijo prostor. Lahko uporabite tanko steklo ali les – odvisno od vašega okusa in potreb. Prava razsvetljava poudari lepoto stanovanja, ga osvetli in odpre, tako da je videti večje. To še bolj velja za dnevno svetlobo.

small_apartment_bedroom.jpg

Pomagate si lahko tudi z ogledali in odsevnimi površinami, ki odbijajo svetlobo in ustvarijo navidezni učinek, da je stanovanje večje, kot je v resnici. Tudi prosojna vrata med sobami odprejo prostor.

Primerno pohištvo

Odločite se za takšno pohištvo, s katerim lahko prihranite nekaj prostora. Zofa naj bo na primer raztegljiva v posteljo, omislite si lahko tudi manjšo kopalno kad v kotu kopalnice. Pohištvo naj ima nekoliko mehkejše, zaokrožene linije, ki so videti zanimive in elegantne. Tudi gospodinjski aparati naj bodo večnamenski in čim manjši.

Nekaj primerov ureditve majhnega stanovanja si lahko ogledate v naši fotogaleriji in morda boste tudi vi dobili kak navdih.