Zelo priljubljen način za izražanje prazničnega vzdušja so svetlobne verige in druge lučke v okolici doma in v njem. Vendar pa mnogi pri tem opravilu niso previdni in brez skrbi uporabljajo več let stare lučke ali pa se ne držijo navodil za uporabo.

Svetlobne verige za uporabo na prostem so drugačne od tistih za notranjo okrasitev

Osnovni varnostni ukrep je, da veste, ali so vaše božične lučke namenjene notranji ali zunanji okrasitvi ali jih lahko uporabite za oba namena. Če boste svetlobne verige za notranjo okraševanje uporabljali zunaj, s tem tvegate nevarnost požara zaradi električnega kratkega stika v primeru snega ali dežja. Če niste prepričani, kakšen tip svetil imate, preverite navodila za uporabo na embalaži – če embalaže nimate več, pa jih za vsak primer uporabljajte le v zaprtih prostorih.

zamenjaj_sijalke_na_novoletnih_luckah.jpg

Preglejte vse lučke, preden jih uporabite

Ne glede na to, ali ste novoletne lučke kupili letos ali pred desetimi leti, jih vedno natančno preglejte, preden jih uporabite. Preverite vsak centimeter kabla in sijalke, da še pravočasno odkrijete poškodovane dele in preprečite požar.

Dotrajane sijalke ustrezno nadomestite

Drugi način, kako lahko svetlobne verige povzročijo izbruh ognjenih zubljev, je, če pregorele sijalke zamenjate z novimi, ki imajo drugačno vatno moč ali v osnovi ne sodijo na verigo. Sijalka s preveliko vatno močjo se bo namreč pregrevala in zato eksplodirala, zaradi česar se lahko vname tudi požar.

lucke_za_bozicno_drevo.jpg

Prosite za pomoč

Mnogi poskušajo namestiti novoletne lučke skoraj povsod, bodisi nad posteljo, vrata, na drevesa ali celo na streho hiše. To pa je lahko zelo nevarno, še posebno, če na višja ležeča mesta plezate sami. Izognite se padcu in drugim poškodbam, in sicer tako, da na pomoč pokličete družinskega člana ali prijatelja, da vam poprime lestev ali kako drugače pomaga. Če je streha prekrita z ledom, nanjo raje ne plezajte, saj vam lahko kaj hitro spodrse.