Cene energije naraščajo, zato se spreminjajo tudi zahteve v gradbenih projektih. Domovi so vedno manjši, a energijsko učinkovitejši, da porabijo čim manj elektrike in imajo čim manjši vpliv na okolje. Zgradbe naj bi namreč porabile kar 40 odstotkov vse energije.

Barva fasade

Na voljo pa imamo inovativne in kreativne rešitve, da preprosto zmanjšamo izpuste ogljikovega dioksida v ozračje in povečamo energijsko varčnost objekta. To lahko storimo že samo z izborom barv, s katerimi prebarvamo fasado hiše: na južni strani, kjer poleti najbolj pripeka sonce, izberite svetle in odsevne barve, medtem ko na hladnejši severni strani uporabite temnejše barve, ki toploto vsrkajo.

simple_modern_small_house_structure_garage_adjoining1.jpg

Različni materiali zunanjih sten

Energijsko učinkovitost stavbe pa lahko povečate tudi z izborom ustreznih materialov. Del hiše, ki je obrnjen proti jugu, lahko denimo zgradite iz hladnega kamna ali opeke, medtem ko drugo polovico hiše, ki je usmerjena proti severu, izdelate iz klasičnega betona z dodatno izolacijo.

green_curtain.jpg

Zelena zavesa

Tako imenovane zelene zavese so nov pristop k sicer stari ideji. Verjetno ste že kdaj videli hišo, ob steni katere rastejo bršljan ali druge plezalke, ki pomagajo dodatno izolirati zgradbo. Ker pa bršljan in druge rastline, ki si za oporo neposredno izberejo stene vašega doma, zlahka poškodujejo fasado, ob zid postavite leseno ograjo. Leseno rešetkasto ogrado prislonite k fasadi hiše na južni strani, ki prejme veliko sončne svetlobe, in nanjo preprosto prislonite izbrane plezalke.