Projektna ekipa iz tokijskega arhitekturnega biroja ARTechnic je sredi gozda Karuizawa v bližini Kitasaka − okrožja v japonskem mestu Naganu – zasnovala osupljivo družinsko hišo iz dveh ovalnih delov, ki je zgrajena okoli osrednje lesene terase, na kateri že sto let raste visoka jelka. Moderna zaobljena oblika zaznamuje dom tako od zunaj kot od znotraj, kjer ambient zaradi zaobljene oblike, zastekljenih sten in unikatnega pohištva dobi posebno vzdušje.

Ovalna lupina

Ta nenavadna japonska hiša je v osnovi zgrajena iz trpežnega betona in lokalnega lesa. Betonska ovalna lupina spominja na futuristično lupino ostrige, saj je kljub trdni zasnovi struktura stavbe organska. Arhitekti so namreč želeli, da bi bil dom čim bolj v harmoniji z naravo. Iglasti gozd, ki zgradbo obdaja, je obenem del domovanja, hkrati pa predstavlja opazen kontrast beli konstrukciji.

japonska_shell_residence_v_clanku.jpg

Lokalni les: hrastov in češnjev

Školjčna rezidenca je resnično drugačna od tradicionalnih japonskih hiš, saj je na trenutke videti, kot da bi se iz vesolja spustila na Zemljina tla. Zunanja terasa med prvo in drugo ovalno zgradbo je izdelana iz lokalno pridobljenih lesenih desk, ki delujejo kot podaljšek talnih oblog v interjerju. Arhitekti pa niso oblikovali le eminentne zunanje podobe zgradbe, temveč so ustvarili tudi posebno zbirko hrastovega pohištva za dom, ki se popolnoma ujema z osnovnim konceptom hiše, povezane z okoliško naravo.

japonska_shell_residence_v_clanku_2.jpg

Talne obloge so iz rdečega češnjevega lesa in so pravo nasprotje pohištvu iz hrasta. Načrt bivalnih prostorov je odprt in minimalističen ter sestavljen iz dveh ločenih ravni: spodnja je namenjena dnevnemu druženju, zgornja pa je za zasebno uporabo. Vlažnost, ogrevanje, prezračevanje in optimalno rabo energije pa lahko stanovalci nadzirajo s pomočjo avtomatiziranega centralnega nadzornega sistema.

Več fotografij osupljive japonske hiše Shell Residence pa si oglejte v naši fotogaleriji.