Sobe za velike in male prebivalce

Starši in otroci se po navadi zadržujejo vsak v svojih prostorih, razen če so otroci še čisto majhni. Dnevne sobe in drugi prostori, ki so namenjeni vsem članom družine, morajo biti precej prostorni. Takšno je vsaj tradicionalno gledanje na družinske hiše. Kakšna pa je videti modernejša družinska hiša?

family_house_prague_office.jpg

Moderna hiška v Pragi

Minimalistična hiša na fotografijah stoji v bližini Prage v kraju Klokočná in je bila zgrajena prejšnje leto. Razdeljena je na dva dela – glavno stavbo in manjšo zgradbo, ki ji je priključena in je videti kot manjši skedenj, primeren za shranjevanje drv. Povezuje ju manjši, popolnoma steklen prehod. Med obema deloma hiše in bližnjim zidom, ki je verjetno nastal zaradi izravnave terena, je dvorišče. Nekaj površin na dvorišču je travnatih, nekaj lesenih, del ob hiši pa je tlakovan. V hišo je vključena tudi terasa. Poleg svetle, nepretenciozne zunanjosti - bele fasade in sive strehe - so opazna tudi dokaj velika okna. Ko vstopimo v hišo, opazimo, da premore precej prostorov.

family_house_prague_fireplace.jpg

Arhitektom iz skupine Studio pha s.r.o. je uspelo harmonično združiti moderno strukturo s tradicionalnim dizajnom v zelo preprosti in osnovni obliki hiše, ki jo odlikuje nekakšna preprosta, naravna lepota. Ekonomičnost oblike, za katero so arhitekti dobili navdih v tradicionalnih stavbah, dopolnjujejo sodobnejši elementi, kot so velika okna, ki skupaj s polkni in vrati prekinjajo monotono površino sten. Tudi notranjost je minimalistična in elegantna. Vse skupaj pa se združi v pravi družinski dom.