Preden določite ceno, je pametno, če se postavite v čevlje potencialnega kupca. Po spletu poiščite podobne hiše ali stanovanja, ki so že na prodaj v vašem lokalnem okolju: če ima vaša hiša štiri spalnice, novo kuhinjo in je brez vrta oziroma terase, na spletu poiščite prav takšno. Primerjajte postavljene cene in znesek, ki bi ga za svojo nepremičnino želeli iztržiti sami.

Primerjajte več nepremičninskih družb

Po zbiranju podatkov na spletu k sebi povabite vsaj tri nepremičninske družbe, da si dom ogledajo in ga ocenijo. Predstavnike vsake od njih vprašajte, kolikšna bi morala biti postavljena cena, da bi nepremičnino zagotovo prodali v tridesetih dneh. Tako boste dobili boljši vpogled v razmere na trgu pa tudi realnejšo začetno ceno. Tisti posrednik, ki vam bo določil najnižjo prodajno vsoto, je najverjetneje najbolj realen in bi ga bilo pametno poslušati.

meeting.jpg

Po profesionalni ocenitvi si ponovno oglejte cene primerljivih domov, ki ste jih izbrskali na spletu, in izmed njih izberite pet najcenejših. Najcenejše domove primerjajte s cenami, ki so jih določili nepremičninski posredniki za vašo nepremičnino, in oblikujte povprečno ceno. To ceno nato znižajte za 10 do 15 odstotkov. Ne bojte se, če bo številka precej nižja od pričakovane, saj bo povpraševanje večje in lahko ceno zato zvišate tudi kasneje, ko boste že našli ponudnike.

Bivalni prostori naj bodo čisti in svetli

Preden povabite prve kupce, vse prostore v celoti očistite. Z oken odstranite zavese in v prostore spustite čim več naravne svetlobe, saj kupci preprosto obožujejo svetle domove. Očistite tudi okna in prepleskajte stene v svetle odtenke, dodajte pa tudi več virov umetne svetlobe. Pred hišo obrežite vse grmovnice, drevesa in druge rastline, da ne bodo zastirali pogled skozi okno.

Sprednje dvorišče in glavni vhod

Nikakor ne spreglejte glavnega vhoda in sprednjega dvorišča, saj je za kupce odločujoč dejavnik ravno prvi vtis. Običajno se lahko že po nekaj sekundah odločijo, če se želijo vseliti, zato osvežite podobo vhoda z novimi vhodnimi vrati ali vsaj plastjo sveže barve.

rosj_01_640x480.jpg

Najemite profesionalnega fotografa

Najemite profesionalnega fotografa, da poslika vse bivalne prostore. Uporabi naj širokokotni objektiv, saj bodo tako sobe videti veliko večje. Povpraševalci na spletu namreč velikokrat preskočijo določeno nepremičnino samo zato, ker ponudba ni opremljena z dovolj natančnimi in privlačnimi fotografijami.