Kopalnica z odprto prho je pravzaprav odprt prostor za prhanje brez kabine ali kopalne kadi, ki je v celoti obložen s trpežnimi ploščicami, da voda ne poplavi in načne stenskih in talnih površin. Takšna kopalnica je idealna za moderne in majhne prostore, v katerih primanjkuje prostora. Če nameravate zgraditi manjšo kopalnico z odprto prho, boste potrebovali še dodatno zaveso ali pregradni zaslon, ki bo ločeval območje za prhanje od drugega prostora. Tako boste preprečili, da bi ves prostor in opremo v njem med vsakim prhanjem poškropili z vodo.

Odtekanje vode

Vgradnja odprte kopalnice je delo za strokovnjake, saj bodo le profesionalci najkakovostnejše opravili vsa potrebna dela in zagotovili, da vam voda ne bo uničila celega prostora in stanovanja. V nagnjena tla zraven stene s prho je treba vgraditi talni odtok za odtekanje vode, sobo pa hidroizolirati, da ne prepušča vode. Najprej boste morali zaščititi tla, in sicer tako, da po tleh namestite podlago iz vezanih lesenih plošč, na katere boste nato vgradili še ploščice.

wetrooms_gallery_img_001.jpg

Ali vgraditi talno ogrevanje?

Mnogi gradbeni strokovnjaki priporočajo, da pod talne obloge vgradite tudi sistem talnega ogrevanja, predvsem zaradi tega, da le-ta ohranja ploščice pod nogami tople in obenem pomaga izsušiti vodo na tleh.

Hidroizolacija

Najpomembnejše je, kako kopalnico izolirate, saj morate natančno hidroizolirati tako spodnji del zidov, celo steno z vgrajeno prho kot tudi tla. Svetujemo vam, da vrata kopalnice dvignete za pol centimetra od tal, za primer, da prostor poplavi voda (če se na primer odtok zamaši). Ko izolacijo dokončate, je čas, da prostor obložite s ploščicami.

kopalnica_z_odprto_prho_u.jpg

Kakšen tip ploščic je priporočljivo uporabiti?

Kopalnica z odprto prho naj bo od stropa do tal obložena s ploščicami, po katerih vodne kapljice zlahka spolzijo v odtok. Izberite neporozne keramične ali porcelanaste ploščice; medtem ko se ploščicam iz skrilavca, marmorja in apnenca raje izogibajte. Uporabite le talne ploščice, saj niso tako drseče. Namesto ploščic lahko posežete tudi po drugih materialih: najprimernejša izbira so talne obloge iz vinila ali koriana – gladkega neporoznega materiala, ki zahteva malo vzdrževanja.