Preverite delovanje detektorjev dima in ogljikovega monoksida

Verjetno ste že slišali, da je treba detektorje dima in ogljikovega monoksida redno testirati, če resnično delujejo. To bi morali narediti vsak mesec, baterije v alarmu pa bi morali zamenjati vsaj enkrat letno. Če v domu nimate nobenega od detektorjev, je zadnji čas, da si jih priskrbite.

Preverite delovanje gasilnega aparata

V svojem domu bi morali imeti za večjo varnost vsaj en gasilni aparat, najbolje kar v kuhinji na hitro dostopnem mestu. Enkrat na leto ga vzemite v roke in preverite njegovo delovanje, saj boste, če ga boste potrebovali, zagotovo želeli, da deluje.

Očistite prezračevalne cevi

Vsaj dvakrat na leto z notranje in zunanje strani očistite tudi prezračevalno cev, ki iz sušilnega ali pralnega stroja vodi na prosto. Cev se namreč izredno rada zamaši, ker se v njej nabirajo delci tkanin in umazanija. Po končanem delu uporabite nov lepljivi trak, da zatesnite območje okoli cevi.

lint_remove.jpg

Preverite cevi pralnega stroja

Dve cevi za vodo, ki povezujeta pralni stroj z vodovodnim sistemom v steni, se lahko z leti obrabita in nista več uporabni, kar običajno ugotovite šele, ko je že potrebno popravilo naprave. Zaradi tega bi ju morali vsaj enkrat na leto pregledati in po potrebi zamenjati z novimi.

Odplaknite umazanijo iz grelnika vode

Grelnik vode nam lahko služi mnogo let, če ga redno in primerno vzdržujemo. To pomeni, da ga moramo vsakih nekaj mesecev pregledati, če morda pušča, in skozenj odplakniti vodo, da preprečimo kopičenje usedlin v njem. Za to opravilo sledite navodilom proizvajalca.

water_heater_drain_valve.jpg

Zamenjajte filter peči

Za boljšo kakovost zraka v domu in večjo energijsko učinkovitost pri ogrevanju očistite oziroma zamenjajte filter peči na kurilno olje. Filter je namreč v času kurilne sezone potrebno menjati kar vsak mesec!

Preverite brezhibnost dimnika

Če pozimi za kurjavo uporabljate drva, bi moral strokovnjak pregledati dimnik vsaj enkrat letno. Če vas dimnikar ne obišče sam, ga pokličite in se dogovorite za pregled, saj je to opravilo osnovni varnostni ukrep, ki ga ne smete spregledati.