Pa ne le to. Dejstvo, da so vse oči tega sveta uprte prav v London, je neločljivo povezano tudi z enim izmed največjih športnih dogodkov, olimpijskimi igrami, ki jih bodo Britanci gostili v prihodnjem letu. Torej: če te ni v Londonu, ne obstajaš.

lucnika.jpg

Prav slednje je najbrž botrovalo dejstvu, da je slovensko zunanje ministrstvo skupaj z Muzejem za arhitekturo in oblikovanje na londonski festival oblikovanja, ki je svoja vrata odprl včeraj, poslala pregledno razstavo slovenskega sodobnega oblikovanja, ki si jo med 22. in 25. septembrom lahko ogledamo v Dray Walk Gallery v trendovskem razstavišču Tent London; v času olimpijskih iger pa bo najverjetneje predstavljena tudi v slovenski olimpijski hiši.

Praznovanje oblikovanja

60133_large_custom_290x182_03500220.jpg

Londonski festival oblikovanja je dogodek, ki je mesto že devetič zapored za devet dni spremenil v praznovanje oblikovanja. Številni kulturni in komercialno naravnani dogodki, od mednarodnih razstav oblikovanja do prodajnih salonov, interaktivnih instalacij in spremljevalnega - izobraževalno in pogovorno naravnanega programa, bodo zaznamovali čas med 17. in 25. septembrom. V letošnji izvedbi bo festival največji in najpomembnejši doslej z okoli dvesto partnerji in več kot 250 dogodki na različnih lokacijah po mestu.

Instalacije znanih arhitektov in oblikovalcev na javnih površinah

Eden izmed zanimivejših projektov, ki festival približa širši javnosti, so prostorske instalacije na najbolj priljubljenih javnih površinah v mestu. K sodelovanju so vsako leto povabljeni najvplivnejši in najzanimivejši oblikovalci ter arhitekti sveta, ki ob tej priložnosti preizkusijo nove materiale, tehnologije in koncepte. Instalacije so postavljene na lokacijah, kot so Trafalgar Square, Southbank Centre, Victoria & Albert Muzeum (V&A), Covent Garden in katedrala sv. Pavla. »S takšnimi instalacijami se približamo širšemu občinstvu, kot bi se sicer, če bi se dogodek odvijal za zaprtimi vrati. Želimo se dotakniti tudi tistih, ki niso povsem prepričani, da vedo, kaj danes oblikovanje pomeni,« je prepričan Ben Evans, direktor festivala.

vaarch_crop_webws_0_0.jpg

Letos so med drugimi k sodelovanju povabili arhitekta Davida Chipperfield, ki je pred Royal Festival Hall predstavil instalacijo, ki je skoraj v celoti izdelana iz stekla. Steklo vsebuje tanke mreže, ki se ob stiku s svetlobo odzovejo s sencami. Amanda Levete, zmagovalka nedavnega natečaja za razširitev muzeja Victoria & Albert, je v sodelovanju z The American Hardwood Export Council in skupino Arup oblikovala »Timber Wave«, instalacijo v obliki morskega vala, ki poudarja vhod v muzej.

bouroullec7_1.jpg

Francoski oblikovalski dvojec Bouroullec Brothers se v galeriji Raphael Cartoon Gallery predstavlja s stometrsko živopisano tekstilno in tridimenzionalno preprogo »Textile Field«, na kateri si obiskovalci lahko odpočijejo ali celo malce zadremajo.

Številna zanimiva prizorišča

perspectives_by_1996946c.jpg

Muzej Victoria & Albert je že tretjič zapored osrednje razstavišče festivala. Tukaj bo predstavljenih večina dogodkov in projektov. V dogajanje pa je letos prvič vključena katedrala sv. Pavla. Oblikovalec in arhitekt John Pawson je oblikoval opazno vizualno postavitev - spoj kovine, kristala in velikega konveksnega ogledala - ob vznožju spiralno zavitega stopnišča v jugozahodnem stolpu katedrale. Učinek je neverjeten in še toliko bolj zanimiv, ker ga s prostim očesom v normalnih okoliščinah le težko uzremo.

Drugi zanimivi dogodki, ki se bodo zvrstili v okviru festivala, so še: Tramshed, Designersblock, Design Junction, Tent, Origin in 100% Design – največja prodajna razstava, ki je na ogled v Earls Courtu.

V Londonu tudi slovensko sodobno oblikovanje

sfinska.jpg

V okviru festivala se predstavlja več kot trideset držav – med njimi Slovenija, in več sto mednarodno uveljavljenih oblikovalcev. Med sodelujočimi državami velja omeniti Finsko, ki se predstavlja z izpovedno instalacijo Reddress / Rdeča obleka. Več sto metrov rdečega blaga se »razliva« po tleh in »valovi« okrog izhodiščne točke, obleke. Instalacija je na ogled v York Hallu.

Londonski festival oblikovanja se je javnosti prvič predstavil leta 2003 in od takrat velja za enega najpomembnejših dogodkov na področju oblikovanja. Zato si ga, če le imate priložnost, velja ogledati.

Nekaj prizorišč in predstavljenih izdelkov udeležencev letošnjega festivala si oglejte v naši fotogaleriji.