Toplotne črpalke, ki kot vir uporabljajo zunanji zrak, že leta uporabljajo po vsem svetu. Zadnje čase so vse bolj priljubljene, saj cene goriv, predvsem nafte in utekočinjenega naftnega plina, rastejo. Tehnologija je sicer preizkušena, vendar pa je lahko izbira prave toplotne črpalke za že zgrajen dom precej zapletena, zato je pomembno, da pred nakupom dobro preverite, kakšne možnosti imate.

Kaj je toplotna črpalka?

Toplotna črpalka je enota, ki je lahko velika kot pralni stroj in nameščena v bližini hiše, ali pa je manjša in po navadi pritrjena na zunanjo steno. Strokovnjaki za ogrevanje pravijo, da po navadi težko razložijo strankam, kako ta tehnologija deluje, predvsem zato, ker ideja, da toploto pridobimo iz zraka, zveni precej nenavadno. Vendar pa je v resnici mogoče absorbirati toploto iz zraka in jo nato uporabiti za ogrevanje zraka v notranjosti hiše ali za ogrevanje vode prek ogrevalnega sistema.

toplotna_crpalka1.jpg

Kako toplotne črpalke delujejo?

Toplotna črpalka deluje na enak način kot hladilnik, le da v obratni smeri. Medtem ko hladilnik odvzema toploto iz zraka v svoji notranjosti, da bi bila ta hladnejša, toplotna črpalka zbira toploto iz zraka v okolici, da bi ogrela vaš dom. Obstajata dve vrst toplotnih črpalk.: črpalka zrak-zrak ustvarja topel zrak, medtem ko črpalka zrak-voda skrbi za toploto vode, ki jo ogreje na približno 35 do 45 stopinj.

In če je zunaj mrzlo?

Sistem zbiranja toplote iz zunanjega zraka deluje, tudi če je zunaj mrzlo. Toplotne črpalke lahko delujejo vse do temperature 15 stopinj Celzija pod lediščem. Črpalke imajo sistem avtomatskega odtajevanja, ki v mrzlem vremenu odstrani led v notranjosti enote.

Prednosti in pomanjkljivosti

Če je vaš dom primeren zanje, še posebno, če za ogrevanje trenutno uporabljate drago kurilno olje, potem vam lahko zračne toplotne črpalke pomagajo prihraniti nekaj denarja, pa še manj emisij toplogrednih plinov povzročajo.Črpalke med delovanjem sicer povzročajo nekaj hrupa, vendar ta ne bi smel biti preveč moteč. Proizvajalci sicer priporočajo, da enoto namestite nekam, kjer vas občasno brnenje ne bo motilo. Če se boste odločili za črpalko, se morate prej naučiti, kako jo uporabljati, da boste tehnologijo čim bolje izkoristili.

toplotne_crpalke.jpg

Za kakšne zgradbe so toplotne črpalke primerne?

Toplotne črpalke zrak-voda ogrejejo vodo na nižje temperature kot kotli, zato so primerne za talno ogrevanje. Dobro se obnesejo tudi pri toplozračnem ogrevanju, manj pa pri radiatorskem. Lahko jih uporabljamo tudi za ogrevanje vode.

Zračne toplotne črpalke so idealne za novogradnje, niso pa primerne za vse že zgrajene hiše. Če imate veliko hišo, ki je nekoliko starejša in slabše izolirana, je morda toplotna črpalka ne bo mogla ogrevati, saj ne more proizvajati toplote do tako visokih temperatur kot običajen kotel. Če toplotno črpalko uporabljate za ogrevanje vode, boste morda morali povečati zmogljivost cilindra. Ker namestitev črpalke zahteva kar nekaj znanja, pokličite dobro usposobljene strokovnjake.