Barve in vzorci na stenah

Starejši najstniki in tisti, ki so najstniška leta prerasli, že imajo predstavo, kako naj bi bila videti njihova soba. Prisluhnite jim – navsezadnje bodo oni tisti, ki bodo v njej preživeli čas po predavanjih ali pouku, zato se morajo v prostoru dobro počutiti. Počutje pa v interjerju ustvarjajo predvsem barve. Tudi če imata vaš mladenič ali mladenka nekoliko nenavadne želje glede dekoracije sten, se ne prestrašite. Morda so jima všeč živahne barve, kombinacija več barv, nenavadni vzorci ali celo grafiti. Nič ne de. Stene je vedno mogoče sveže prepleskati, zato se tudi malce ekscentričnim željam ne upirajte in skupaj z otrokom izberite najprimernejšo možnost.

studentska_soba1.jpg

Ne vztrajajte pri pusti beli barvi, ampak izbirajte med široko barvno paleto. Odločite se za odtenek priljubljene barve vašega študentka ali dijaka in jo uporabite na vseh stenah, lahko pa z njo prepleskate samo steno, ki jo želite poudariti. Dobra rešitev za poživitev sobe so tudi navpične ali vodoravne črte, če pa ste nekoliko bolj vešči, lahko na stene nanesete vzorec s pomočjo gobice. V prodajalnah z opremo za domače mojstre boste našli tudi šablone, s katerimi boste ustvarili čudovite vzorce, če pa si ne želite pleskanja, izberite priljubljene stenske nalepke ali na stene nalepite tapete, ki se vračajo v interjer.

Za nered ni več nobenega opravičila

Nered v sobi študentka ali dijaka je marsikatero mamo že spravil v obup. Vaš otrok vam bo verjetno razložil, da ob številnih obveznostih za pospravljanje nima časa. Toda urejena in pospravljena soba, v kateri ni treba iskati skript, dokumentov, fotografij in knjig, je prvi pogoj za uspešen študij, dobro počutje in tudi zdravje, saj se v umazaniji hitro zaredijo žuželke, s prahom pa pridejo tudi škodljive pršice. Prvi dober argument za pospravljanje je gotovo ta, da velik nered odbija prijatelje, drugi pa je primerna oprema za shranjevanje, ki ne dopušča več izgovorov.

studentska_soba3.jpg

Poleg klasičnih visokih omar, ki so nujen del opreme, je v trgovinah danes na voljo veliko domiselnih kosov pohištva, ki v omejenem prostoru opravljajo več funkcij naenkrat. Tabure služi kot klubska mizica in dodaten sedež za obiskovalce, v njem pa lahko študent shranjuje različne drobnarije. Predali pod posteljo, ki naj bo dovolj široka in udobna, služijo za shranjevanje posteljnine in sezonskih oblačil, omarica na kolesih pa je hkrati prostor za knjige in priročen element za odlaganje. Ne pozabite na knjižne omare, ki zapolnijo ozke prostore, predalnike in nadvse praktične police. Ni nujno, da je vse pohištvo novo; morda potrebuje le plast sveže barve ali pa k opremi dokupite potreben nov element.

Delovni kotiček za uspešen študij

Eden najpomembnejših delov študentske ali dijaške sobe je prostor za študij. Delovna miza in pisarniški stol sta kosa opreme, pri katerih ne kaže varčevati. Miza mora biti dovolj velika za računalnik, tiskalnik in vse druge tehnične naprave, ki jih imajo danes mladi, ter mora biti primerno visoka, tako da sta delo in učenje lažja. Tudi hrbtenica študirajoče mladine je hvaležna za kakovosten stol s prilagodljivo višino sedala in naslonom, ki ga je mogoče spreminjati, in na katerem ni težko presedeti ure ob računalniku in študijskem gradivu. Dodajte še predalnik na kolesih za spravljanje papirjev in pripomočkov, nad pisalno mizo pa police za odlaganje ali praktično tablo za zapisovanje obveznosti.

studentska_soba2.jpg

In ne nazadnje, ne pozabite na primerno razsvetljavo – prostor osvetlite tako, da bo zadostil vsem svojim funkcijam. Najboljša je seveda naravna svetloba, zato pisalno mizo postavite ob okno, po možnosti tako, da svetloba nanjo pada z leve strani. Oken ne zakrivajte s težkimi zavesami, kadar naravne svetlobe primanjkuje, pa na stene namestite ogledala, ki jo odsevajo in prostor dodatno osvetlijo. Za osnovno razsvetljavo v večernih urah naj poskrbi osrednja stropna svetilka, dodatno razsvetljavo pa potrebujejo različni namembni kotički sobe. Na pisalni mizi mora mesto obvezno najti tehnična svetilka s prilagodljivim naklonom, ob postelji nočna lučka za branje, ob prostorčku za druženje s prijatelji pa stoječa svetilka.

Več primerov, kako opremiti sobo za študenta ali dijaka, si oglejte v naši fotogaleriji.