Zeleno in svežo zasaditev lahko oblikujete tudi drugače; tlakovano pot postavite na sredino in jo obrobite z dvema gredama. Mislim, da ta rešitev nikakor ni klasična in prinaša vrsto prednosti. Izvedljiva pa je le v primeru, da ima hiša ustrezno hidroizolacijo.

maranta_260_1.jpg

Vhod v hišo označite z razširjenimi, polkrožnimi zaključki gred. Tu bosta prostor našli dve drevesi (na slikah je judeževec – Cercis siliquastrum, ki spomladi lepo cveti). Seveda lahko izberete kakšno drugo drevo, ki daje gostejšo senco in ne zraste preveč v širino. Za osnovo zasadite na gredo nekaj zimzelenih rastlin, ob vhodna vrata pa grmička rožmarina, ki se bosta čez leta močno razrasla.

maranta_260_2.jpg

Na gredi ob ograji posadite le nekaj višjih grmov, vrzeli pa dopolnite z visokimi okrasnimi travami ali drugim rastlinjem z rahlo teksturo. Tako bo razgled iz hiše neoviran, hkrati pa bo pogled iz ulice vsaj na videz nekoliko zaprt. Zasaditev dopolnite s cvetočimi trajnicami, ki dobro uspevajo na soncu. Na gredah pod drevesi bo nekaj sence in sem lahko zasadite trajnice, ki ne potrebujejo toliko svetlobe.

Simona Klokočovnik, Maranta