Med večjimi onesnaževalci je med drugim potratna raba energije, ki temelji na fosilnih gorivih. Iskanje alternativnih rešitev je že pripeljalo do zdaj že prepoznavnih nizkoenergetskih in pasivnih hiš. Tem standardom sledi tudi še zadnja neprodana enodružinska hiša v naselju Moj novi dom v Komendi, v predelu, poznanem kot Gmajnica. Objekt je prepoznaven pod delovno oznako B1, zanj predvidena številka naslova pa je Gmajnica 214. Kateri so tisti poudarki, ki mu dajejo prednost med sorodnimi, razlaga Marijan Fras, direktor podjetja Eko Gradvest.

fras260.jpg

»Za uvod bi poudaril lokacijo. Vse naselje leži v še neokrnjeni naravi, ki ponuja obilje kakovostne rekreacije pod Krvavcem, hkrati je prestolnica države na dosegu roke. Iz Ljubljane je namreč dostopno kar s treh strani: do Komende lahko pridemo prek Jarš, Duplice in Križa; lahko iz Črnuč prevozimo Mengeš, okoli katerega pravkar gradijo obvoznico, in prek Most prav tako pridemo do Komende; lahko pa na isti cilj pridemo prek Šentvida po gorenjski avtocesti z izstopom za Vodice. Na mikrolokaciji, torej v naselju samem, pa je ta objekt najbolj zračen in daje dodatne možnosti funkcionalne uporabe zemljišča in okolice, odvisno od želja stanovalcev.«

Kako je zasnovano vse naselje in kaj je tisto, kar ta objekt loči od drugih v naselju in tudi zunaj njega?

»Kot rečeno so tu najprej prostorske danosti objekta, ki začenja niz enodružinskih hiš na desnem robu naselja, če ga opazujemo v smeri proti Krvavcu. Zaradi tega je tudi tehnološko drugače zasnovan. Objekt je zgrajen po nizkoenergetskih standardih, kar mu omogoča južna lega ustreznih prostorov z osončenjem od vzhoda do zahoda sonca, in uporabljeni so naravni gradbeni materiali. Na južni strani smo postavili vogalni zimski vrt, ki pred seboj nima nobene senčne ovire. Pred njim je le park z ribnikom. Ker ima objekt dovolj zemeljske površine, parcela meri 616 kvadratnih metrov, smo vgradili zemeljske kolektorje in objekt je tako lahko s pomočjo toplotne črpalke zemlja–voda ogrevan in hlajen s talnim nizkotemperaturnim sistemom. To je sicer odvisno od odločitve novih stanovalcev, je pa to prav gotovo ta trenutek najbolj racionalna rešitev. Če izvzamemo kuhanje in razsvetljavo, je objekt energetsko samozadosten.

Pomembno je še poudariti, da so vsi inštalacijski vodi v hiši pripravljeni tako, da lahko na željo končnega kupca ta postane pametna hiša. V takem primeru je energetsko krmiljenje hiše vodeno s posebnim centralnim programom. S posebnimi senzorji bi se denimo samodejno odpirali in zapirali roloji, glede na moč osončenja in podobno. Skratka tehnološko je objekt mogoče nadgraditi do take stopnje, da postane pametna hiša, ki bi bila avtomatsko krmiljena.«

Kaj pa prezračevanje?

»Prezračevanje je urejeno v skladu s standardi Eko sklada, ki določajo, kako moramo prezračevati nizkoenergetske in pasivne hiše. To je v prvi vrsti centralna rekuperacija. Sistem je že vgrajen in ga je treba le povezati v celotno tehnologijo objekta. Vendar ima tu zadnjo besedo kupec.«

Nizkoenergetski in pasivni standardi imajo svoje zahteve tudi pri stavbnem pohištvu. Kako ste na obravnavanemu objektu sledili tem zahtevam?

»Tudi leseno stavbno pohištvo in njegova zasteklitev potrjujeta nadstandardno gradnjo in vgradnjo po sistemu RAL. Toplotna prehodnost vse okenske odprtine je namreč le 0,84 W/m2K.«

Kaj pa izolacija?

»Izolacija fasade je debela 16 centimetrov, kar tudi zadostuje zahtevam Eko sklada pri pridobivanju subvencij. Izolacija ostrešja pa je sestavljena iz 6 centimetrov termotopa pod kritino in iz 25 centimetrov mehke izolacije.«

Kolikšna je površina objekta in kako je razdeljena?

»Bivalna površina objekta je 185 kvadratnih metrov, približno na polovico razdeljenih v pritličju in mansardi. Okoli 70 m2 meri še zimski vrt. V pritličju so poleg glavnega vhoda še trim kabinet, spodnja kopalnica, shramba, kuhinja, jedilnica in dnevna soba. Nadstropje je namenjeno spalnemu delu, kjer so predvidene spalnice in otroške sobe ter zgornja kopalnica in utiliti. Vendar je notranja razporeditev prostorov še odprta in jo lahko po željah kupca še prilagajamo.«

gradvest_260.jpg

Do katere gradbene faze je potemtakem zdaj zgrajena hiša?

»Hiša je zgrajena do tako imenovane četrte gradbene faze. To pomeni, da je zunanjost končana in hortikulturno urejena. V notranjosti je že vgrajeno talno ogrevanje, estrihi so dokončani, narejen je razvod električnih in strojnih inštalacij, ometi so zaključeni. Na zaključek torej čakajo le še finalne obloge, to so tlaki in zidne obloge, kar izbere končni kupec. Objekt smo dali v presojo tudi po vastuju in temu primerno razporedili namembnost prostorov, kot jo narekuje ta stara tehnika ugotavljanja ugodnih pogojev bivanja in pretoka energij.«

Omenili ste zimski vrt, ki se sicer diskretno staplja z osnovnim objektom, pa vendar na svoj način tudi izstopa. Kakšna pričakovanja ponuja?

»Vse na objektu, v in ob njem je podrejeno maksimalni funkcionalnosti bivanja in maksimalnim energetskim prihrankom. Zimski vrt je postavljen tako, da izrabi največji čas osončenja. Spomladi in jeseni lahko izkoriščamo sončno energijo neposredno prek zimskega vrta, ki je povezan z jedilnico in dnevno sobo z velikimi vrati. V tem času drugi sistemi ogrevanja niso potrebni. V njem lahko postavite premične gredice za doma pridelano zelenjavo, lahko je okrasni rastlinjak, lahko pa prostor za sprostitev z whirlpoolom in savno. To je spet v rokah končnega kupca.«

Kaj pa poleti, ko sonce greje najmočneje?

»V poletnem času je tak vrt res lahko tudi nadloga. Da to ne bi bil, smo na obeh koncih predvideli večje premične stene, ki odprte omogočijo prevetrovanje zimskega vrta. Ker pa je pomembneje preprečiti vdor toplote v prostor, smo na strehi zimskega vrta naredili dodatno pergolo, na katero že raste listnata plezalka, ki bo poleti ozelenela dajala potrebno senco, pozimi pa zaradi odpadlih listov ne bo preprečevala soncu, da ta prostor dodatno ogreva. Podobno velja tudi za pokrito teraso na južni strani hiše poleg zimskega vrta, na katero stopamo skozi samostojen izhod iz dnevne sobe. Na severni strani zimskega vrta pa je pokrit prostor za dva avtomobila.«