Najprej določite vir težave

Da se lahko znebite plesni, morate najprej ugotoviti, kaj jo povzroča. Dobro preglejte zunanjost hiše. Manjkajoči strešniki, počene pipe ali zamašeni žlebovi dovolijo vodi, da vdre v vaš dom. Lahko je kriva tudi pomanjkljiva izolacija ali zgradba sten. Najpogostejši vzrok za pojav črne plesni pa je kondenzacija.

Kaj povzroča kondenzacijo?

Vsakodnevne dejavnosti, kot so kuhanje, umivanje, kopanje in celo dihanje, ustvarijo vlago, ki se sprošča v zrak. Vendar pa lahko zrak zadrži le določeno količino vodne pare, zato se ta, ko pride v stik s hladnimi površinami, kot so ogledalo, okno ali stena, spremeni v kapljice vode. Kondenzacija je navadno težava le v mrzlem vremenu.

644113_l1.jpg

Kje se plesen pojavi?

Ker je tam veliko vlage, se plesen najpogosteje pojavlja v kuhinji in kopalnici. Pogosta je tudi v sobah, ki so obrnjene proti severu, ter tistih s slabim prezračevanjem, na primer kleteh ali shrambah. Plesen se ne pojavlja le v starih zgradbah. Materiali, ki jih uporabljajo za gradnjo hiše, potrebujejo veliko časa, da se dokončno posušijo, zato je plesen pogosta tudi v čisto novih hišah.

Kako se je znebiti?

Prvi znaki so po navadi grde črne lise in zatohel vonj po plesni. Še posebno morate biti previdni na mestih okoli prhe in kopalne kadi. Načini odstranjevanja se razlikujejo glede na to, kje se plesen pojavi.

Za zatiranje plesni na masi med ploščicami uporabite zobno ščetko, ki ste jo namočili v belilo, lahko poskusite tudi z naravnim sredstvom – razredčenim kisom. Tudi mešanica vode in sode bikarbone je učinkovita. Pustite petnajst minut, da sredstvo deluje, potem pa močno zdrgnite. Na koncu vse skupaj dobro sperite. Tudi v trgovinah najdete sredstva za odstranjevanje plesni, vendar bodite pozorni na opozorila o škodljivosti.

_12143988.jpg

Madežev na tesnilu okoli prhe ali kadi se je po navadi težje znebiti. Če vam ne uspe z belilom, je morda edina rešitev, da staro tesnilo odstranimo z nožkom in nanesemo novega.

Plesen na zavesah za prho

Plesni na zavesah za prho se lotite s šibko raztopino belila in vode, ki ste jo zmešali v plastični steklenici. Popršite po zavesah in nato obrišite. Lahko pa po kopanju v kadi vodi dodate nekaj kristalov sode ter namočite zavese čez noč. Če nimate sode, lahko namesto nje uporabite biološki pralni prašek. Dobro zdrgnite tudi robove in šive s krtačo za nohte.

Plesen na stenah in stropu

Plesen na stenah, okenskih okvirjih in stropu popršite s sredstvom proti plesni, ki ste ga kupili v trgovini, in na koncu obrišite s krpo ali gobico. Sredstvo bo pobilo plesen in preprečilo, da bi se še širila. Ko se to mesto dobro posuši, lahko stene prepleskate na novo ali jih obložite s tapeto.

459871_495_13.jpg

Bolje preventiva kot kurativa

Kondenzacijo v svojem domu lahko zmanjšate na več načinov. Za začetek si omislite dobro izolacijo. Pozimi imejte centralno ogrevanje na nižji stopnji, namesto da jo preklapljate na višjo in nižjo. Toplejši ko je vaš dom, manj možnosti je za kondenzacijo. Pomembno je tudi dobro prezračevanje. Če lahko, si v kopalnici ali kuhinji omislite ventilator ali pa po kopanju in prhanju odprite okno, da spustite vlago ven. Mokro perilo raje sušite zunaj kot na radiatorjih.