Vendar pa lahko našo dobro voljo pokvari nenehen pritisk, da moramo nujno nekaj kupiti, poleg tega sta tu še gneča in živčnost, pa še ponudba je tako velika, da je pravzaprav težko kaj izbrati, na koncu pa nam ostane še kup ovojev, vrečk in druge odvečne embalaže. Preberite si nekaj nasvetov, da se boste lažje prebili skozi praznične nakupe in vam bo na koncu ostalo še nekaj denarja za kaj drugega.

Naredite seznam

Preden se odpravite po nakupih, napišite seznam stvari, ki jih nameravate kupiti za obdarovanje, zraven pa še ceno. Potem vse skupaj prespite. Cilj modernega trženja je, da prepriča čim več ljudi, da zapravijo preveč denarja za stvari, ki jih ne potrebujejo, kar je še posebno očitno med prazniki. Seznam vam bo pomagal, da vas ne zanese in da boste sprejeli boljše odločitve. Konec koncev ima tudi Božiček svoj seznam daril, mar ne?

Preverjajte

Preden se odločite za nakup, se vprašajte, če je izdelek vreden svoje cene in poglejte, če lahko kje drugje dobite cenejšega. Preverite kakovost izdelka in proizvajalca ter kakšen vpliv ima na onesnaževanje okolja. Greenpeace je na primer ocenil proizvajalce elektronike, organizacija Rainforest Action Network je ugotovila, kateri založniki otroških knjig pripomorejo k izsekavanju indonezijskih gozdov, HealthyToys.org pa vam pomaga, da se izognete strupenim igračam. Večino izdelkov, naj gre za elektroniko, oblačila ali knjige, je že preverila kakšna nevladna organizacija. Poskusite najti čim več informacij, saj so trditve trgovcev in proizvajalcev pogosto zavajajoče.

chitsmas_shopping.jpg

Kupujte prek spleta

Spletne trgovine so na splošno okolju prijaznejše, saj lahko tovornjaki stvari iz skladišča razvozijo bolj učinkovito, poleg tega za vzdrževanje skladišča in škatel v njem ni potrebno toliko energije kot za vzdrževanje bleščečih trgovskih centrov. Seveda pa kupujte le prek zanesljivih spletnih trgovin.

Med kupovanjem tudi kaj podarite

Zaradi krize so se donacije humanitarnim organizacijam v zadnjem letu zmanjšale. Nekateri proizvajalci jim namenijo del svojega dobička, lahko pa zanesljivim človekoljubnim organizacijam darujete tudi neposredno (kupite njihove voščilnice ali pa darila) ali pa pomagate neposredno pomoči potrebnim. Tako bodo tudi ti za praznike prejeli darilo.

20101201_decoration_1.jpg

Kupujte lokalno

Če le morete, kupujte od umetnikov, obrtnikov in podjetij iz vašega okolja. Tako bo vaš denar prispeval k dobrobiti družbe, kjer živite. Tudi centri mesta v zadnjem času trpijo, ker se nakupovalci selijo v obmestna nakupovalna središča. Živahna mestna središča pomagajo k ohranitvi obmestnih kmetij, gozdov in odprte pokrajine, saj jih ne zazidajo z novimi nakupovalnimi središči.

Že vnaprej se izognite odpadkom

Kupi ovojnega papirja, plastične embalaže, škatel in trakov, ki se znajdejo v smeteh po praznikih, niso nastali takrat. Kopičili so se z vsakim nakupom na novo. Izberite izdelke iz recikliranega materiala in z malo embalaže. Bodite ustvarjalni pri zavijanju daril. Zakaj ne bi tistih trakov, papirja in okraskov, ki jih sami dobite, preoblikovali in uporabili na novo? Morda boste ugotovili, da imate na koncu manj odpadkov, kot preden ste začeli z delom.