Vrt v terariju

Terariji so zaprte steklene posode, v katere lahko posadimo manjše rastlinske vrste, kot so na primer zelišča ali majhne okrasne rastline. Prvi korak pri urejanju takšnega vrta je, da določite, koliko svetlobe boste potrebovali za uspešno rast izbranih rastlin. Na podlagi tega se boste namreč odločili, kakšen model terarija sploh potrebujete.

Potem izberete prostor, kamor boste vrt umestili, na primer na okensko polico ali v zastekljeno verando. Preverite temperaturo okolja in v terarij posadite vrste, ki prenesejo takšne temperaturne razmere. Ne mešajte rastlin, ki zahtevajo različno količino svetlobe, toplote in vlažnosti. Ker terarij zahteva malo vzdrževanja, vam rastlin v njem sploh ne bo treba zalivati.

terarij.jpg

Zelenjavni vrt

Zelena solata, redkvice in češnjev paradižnik ter druga majhna zelenjava so idealne sorte za gojenje v zaprtih prostorih, kjer vam ni treba skrbeti za škodljivce in rastlinske viruse. Uporabite lahko okensko polico v kuhinji, zaprt balkon ali teraso ter celo rob stopnic, če je pogosto osvetljen s sončno svetlobo. V posode zasadite zelenjavne vrste, ki zahtevajo podobne vremenske razmere.

zelenjava_notri_gojena.jpg

Zeliščni vrt

Zeliščni vrt zlahka posadite v notranjosti doma kot tudi na vrtu. Zelišča potrebujejo dober drenažni sistem in ne preveč kakovostno zemljo. Dno posode prekrijte z gramozom, da omogočite odtekanje vode: zmešajte prst za rože in pesek v razmerju dva proti ena. Za bolj sladka tla pa dodajte čajno žličko apna.

Večina zelišč bolje uspeva na sončni lokaciji, zato izberite okno, usmerjeno proti južni ali zahodni strani, ali pa zaprt balkon oziroma teraso. Če vam primanjkuje svetlobe, uporabite umetne svetilke za rast.