Prednosti marmornatih talnih oblog

Marmor je vsestranski material; najpogosteje ga uporabljamo za talne obloge, ker z njim zlahka oblikujemo osupljive vzorce in izberemo različne barve. Narejen je iz naravnih materialov, v okolje pa ne spušča toksinov ali kemičnih ostankov. Ima antibakterijske lastnosti, kar pomeni, da se nevarne bakterije na njem ne širijo.

Ocenjena življenjska doba marmornatih tal pri normalni uporabi je okoli petdeset let. Tla so odporna tudi na toploto in ne zagorijo zlahka, zaradi antistatičnih lastnosti pa se umazanija na material ne prilepi, zato ga je precej lažje čistiti. Mogoče ga je tudi narezati na manjše kose, tako da lahko ustvarite različne vzorce in ga uporabite za bolj detajlna gradbena dela. Marmor pomaga tudi zmanjšati število pršic in alergij.

marmor.jpg

Kaj pa pomanjkljivosti?

Vse se sliši čudovito, vendar imajo marmorna tla tudi nekaj pomanjkljivosti. Nekaj pripomb je zelo pogostih, na primer da se na njem hitro poznajo madeži ter udrtine in odrgnine. Potrebuje stalno vzdrževanje, saj se končni videz hitro uniči. Obenem pa so takšne talne obloge zelo drage.

Če sledite navodilom, je marmor privlačna izbira

Resnica je, da je lahko marmor sijajna izbira za tla vašega doma, če ste le pripravljeni slediti nekaj preprostim korakom. Za začetek jih morajo položiiti strokovnjaki z izkušnjami. Preverite reference vseh izvajalcev, ki ste jih izbrali. Pri vgradnji potrebuje popolnoma gladko in ravno podlago, na katero ga boste položili. Pri čiščenju tal ne smete uporabljati parnega čistilnika ali vroče vode, ampak uporabljajte samo priporočene rešitve za čiščenje. Na noge pohištva za zaščito pred udrtinami in praskami pritrdite blazinice, po marmorju pa nikar ne hodite v visokih petah.

marmor_2.jpg

Kdaj izbrati marmor?

Pretehtajte dobre in neugodne plati marmornatih talnih oblog in se na osnovi svojih želja in zahtev odločite za najboljšo izbiro. Če na primer veliko kuhate, potem marmor ni ravno najboljša izbira za vašo kuhinjo. Kisline živil, kot sta paradižnik in limona, ter kemikalije iz čistilnih sredstev namreč lahko v nekaterih primerih poškodujejo marmornato površino. Prav tako se izognite marmornatim tlem, če imate hišne ljubljenčke.