Najprej moramo poznati namen uporabe talne obloge in njeno trajanje. Če gre le za kratkotrajnejšo obnovo, pri kateri se čez nekaj let pričakuje ponovna prenovitev, potem se ljudje odločijo za laminat, kar je tudi najbolj smiselno. Prednosti so v strošku materiala, strošku montaže in tudi kasnejše demontaže. Če gre za odločitev o talni oblogi za dalj časa, tudi tisti, ki za talno oblogo ne nameravajo porabiti malenkost več denarja, raje posežejo po cenovno ugodnejšem parketu.

Novosti pri talnih oblogah

Zadnja leta prevladujejo gotovi parketi. Njihova uporaba je zasenčila uporabo klasičnih masivnih parketov, predvsem na račun dvoslojnih gotovih parketov, ki so primerni za ogrevana tla. Prevod toplote skozi omenjeno vrsto parketa je za okoli 80 odstotkov boljši od klasičnega masivnega parketa. K temu seveda pripomore debelina parketa, saj znaša od 9,5 do 11 milimetrov.

Druga zanimiva novost in trend zadnjega časa predvsem na račun poceni izvedbe so troslojni gotovi parketi, ki se jih lahko polaga tudi brez lepljenja na tla, se pravi na enak način kot laminat, to so parketi s klik sistemom spajanja. Gre za debeline večinoma od 14 do 15 milimetrov.

Vse večjo pozornost pa kupci posvečajo termično obdelanim parketom, za katere se tudi izdaja garancija za montažo v kopalnico in bolj klimatsko obremenjene prostore (povišana relativna zračna vlaga, morebiten vdor vode…). Les pri termični obdelavi izgubi prvotno strukturo, tak les ni več sposoben absorbirati tolikšne količine vode kot naraven les, zato je tudi dimenzijsko bolj stabilen v spremenljivih klimatskih razmerah.

parket260_1.jpg

Parket v kopalnici?

Za montažo parketa v kopalnice, savne, prostore, kjer je velika verjetnost izlitja vode, se večinoma polaga termično obdelane parkete ali pa masivni parket (večinoma tik), ki je položen na enak način kot na primer na jahtah, jadrnicah ipd. Gre za masivne deske tika (položen parket se imenuje teak marine ali nautik teak), kjer se med posameznimi deskami, ki so spojene na pero – utor, naredijo dodatni utori, v utore pa za preprečitev vode v spoje nanaša tekočo gumo, ki se kasneje strdi in poskrbi za vodotesnost. Celotno površino se na koncu obrusi in premaže z olji za parket. Tako dobimo dobro vodoodbojno površino, za katero se tudi izdaja garancijo, kasnejših težav v primeru ustreznega postopka izdelave ni. Je pa cena izdelave in materiala bistveno višja od drugih vrst parketa.

Katera je ob parketu najbolj prodajana talna obloga in zakaj?

Glede na dejstvo, da je vse večji trend zdravo življenje, lahko dodam le še to: mnoge talne obloge skrivajo dodatna tveganja za zdravje, kamor sodijo predvsem škodljive snovi, ki se uporabljajo pri njihovi izdelavi. Tu so predvsem laminatni in tudi parketni podi zdrava alternativa. Izdelani so iz naravnih materialov (90 odstotkov in več lesa) in brez dodanih škodljivih sredstev za zaščito, poleg tega ne vsebujejo kloridov in PVC, ki bi ogrožali človekovo zdravje.

Vse več se uporabljajo alternativne cenejše rešitve, kot so razni plastični nadomestki, ki so lahko tudi zelo uporabni. Glede prijetnega otipa, naravnega materiala, topline in udobja pa je parket še vedno v veliki prednosti pred vso konkurenco!

Kaj moramo vedeti o talnih oblogah pred nakupom?

Talne obloge sodijo med najbolj obremenjene gradbene elemente, zato jih je treba premišljeno izbrati. Parket je edina talna obloga, ki jo je mogoče zares kakovostno obnoviti do takšne mere, da je primerljiva z novo talno oblogo. Lastnosti parketov so različne – v veliki meri so odvisne od drevesne vrste, iz katere so izdelani.

• Trdota – Za bolj obremenjene dnevne prostore izberimo trše vrste lesa. Višja številčna vrednost pomeni večjo trdoto parketa, proti vtiskom in poškodbam, ter manjšo obrabo površine.
• Barva – Že pri istih drevesnih vrstah je les lahko barvno zelo raznolik. Izbirajte barvo po dovolj velikem vzorcu parketa. Les s časom spreminja barvo, najbolj izrazito v začetnem obdobju, takoj po vgradnji. Ker je les naraven material, vam ne moremo zagotoviti, da bo barvni odtenek dobavljenega parketa popolnoma enak vzorcu. O intenzivnosti in odtenku barvne spremembe izbranega parketa povprašajte strokovnjake.
• Kakovostni razred parketa – Proizvajalci ocenjujejo parket glede na zunanje (estetske) značilnosti, kot so grčavost, tekstura, prisotnost smolnih kanalov, barvne variacije, vrasla skorja ipd., in ga na podlagi internih ali javnih standardov uvrščajo v različne razrede: Ο, Δ, , I, II, III, A, B, C, D, ekstra, standard, rustik, VS, exquist, select, natur, design, struktur…). Te oznake se nanašajo le na videz površine in nimajo nikakršne zveze s kakovostjo izdelave parketa.
• Dimenzijska stabilnost – Les je higroskopičen material, kar pomeni, da se dimenzijsko prilagaja relativni zračni vlagi in vlagi v gradbeni konstrukciji. Pri spreminjanju vlažnosti se les dimenzijsko spreminja in deformira. Poznamo dimenzijsko bolj in manj stabilne lesove. Najmanj stabilna sta bukev in javor, zato ju odsvetujemo za ekstremne razmere (talno gretje). Dimenzijsko stabilnejši od masivnih so večslojni parketi. Parket priporočamo le za prostore, ki so hidroizolirani in zagotavljajo sorazmerno stabilno klimo.
• Toplotna upornost – Je zelo pomembna lastnost za parkete s talnim gretjem. Čim nižja je vrednost faktorja, tem primernejši je za vgradnjo na estrih s toplovodnim talnim gretjem – priporočamo čim tanjše (dvoslojne) parkete. Vgradnjo parketov na električno talno gretje odsvetujemo oziroma se o tem posvetujte s strokovnjakom.
• Površinska zaščita – Parket je lahko lakiran ali oljen. Oljen parket ima bolj naraven videz kot lakiran, ki je lahko sijajen ali mat. Barvne razlike med lakirano in oljeno površino si oglejte na vzorcih v razstavnem salonu. Lakirana površina je manj zahtevna za tekoče vzdrževanje, ko se obrabi, zahteva brušenje in lakiranje. Oljena površina zahteva tekoče vzdrževanje, generalna obnova primerno vzdrževanega oljenega parketa večinoma ni potrebna.

parket260_2.jpg

Nekatere talne obloge lahko položimo sami, drugih ni priporočljivo

Najenostavnejši montaži sta montaža laminatov na klik sistem spajanja in montaža troslojnih gotovih parketov na enak način spajanja. Težavnost pravilno položene talne obloge je v veliki meri odvisna od ustrezno pripravljene podlage – estrih, lesena osnova... To je večinoma težje zagotoviti. Glede na izkušnje se ljudje sami lotimo le polaganja laminata, medtem ko se pri polaganju parketa odločimo za mojstra predvsem tam, kjer gre za večje količine talne obloge.

Zagotovo odsvetujem samostojno polaganje dvoslojnega gotovega parketa na ogrevan estrih, predvsem zato, ker gre večinoma za manjše deščice, treba je zagotoviti ustrezno ravnost, izvedba pa mora biti opravljena s kakovostnejšimi materiali, ker je delovanje talne obloge na ogrevanem estrihu bistveno večje kot na preostalih podlagah.

Najpogostejše napake kupcev

Kupci kupujejo z očmi. Ogledujejo si barvo parketa (videz) in ceno. Odločajo se med razmerjem med videzom in ceno namesto med kakovostjo in ceno. Parket je lahko videti lepo, ni pa nujno, da je zato primeren za določeno mesto vgradnje. Nakup parketa mora združiti celoto stanovanja, tako stilsko kot tudi kakovostno. Pravilna izbira parketa je izredno pomembna odločitev. Omaro v stanovanju se lahko v primeru neustreznosti zamenja z nizkimi stroški, medtem ko pri parketu tega ne moremo reči.

Pred izbiro talne obloge se podrobno posvetujte s strokovnjakom in naročite ogled strokovnjaka na svojem domu, saj bo le na tak način zadovoljstvo obojestransko – zadovoljstvo kupca in tudi prodajalca.

Jani Curl, Alpod