Preberite si nekaj podatkov o izolaciji iz steklenih vlaken, da se boste lažje odločili, če je primerna za vaš dom. Pri prodaji izolacije iz steklenih vlaken po svetu gre za milijonske zneske. Podjetja razvijajo vedno nove izdelke, zato je idealen čas, da izkoristite ta razvoj in ponudbo.

Termodinamika

Glavni namen izolacije je, da upočasni prehajanje toplote skozi stene. To velja tako za zimsko toploto, ki želi pobegniti ven, ali pa poletno vročino, ki želi vstopiti. Eno od temeljnih načel termodinamike je, da se vse premika zato, da bi doseglo ravnovesje. Pozimi želi toplota pobegniti iz vaše hiše, da bi dvignila temperaturo zunanjega zraka. Poleti pa hoče topel zrak od zunaj vstopiti, da bi zvišal temperaturo notranjega zraka, ki ga ohlajate s klimatsko napravo.

Toplotna energija

Toplotna energija se lahko prenaša s kondukcijo (prevajanjem), konvekcijo (prestopom) ali radiacijo (sevanjem). Najučinkovitejša metoda je kondukcija, pri kateri se dva trdna objekta dotikata med sabo. Sledi ji konvekcija, ki nastane med tekočinami in plini. Na koncu je še radiacija, ko se toplota pomika skozi prostor brez predmetov. Tako nas na primer ogreva sonce. Pozimi je cilj izolacije, da upočasni premikanje toplega zraka, ki uhaja iz hiše, poleti pa poskuša upočasniti topel zrak, ki prihaja od zunaj. Premikanja toplote skozi stene, tla in streho sicer ni mogoče popolnoma preprečiti, vendar pa ga bo dobra izolacija upočasnila. Večja, ko je R-vrednost vaše izolacije, večja je njena odpornost na premike toplote.

Radiacija ali konvekcija?

Najboljša metoda izolacije bi bila radiacija, vendar pa bi bilo zanjo potrebno ustvariti in vzdrževati vakuum med notranjimi in zunanjimi zidovi, kar bi bilo predrago. Druga najboljša možnost je konvekcija – in to izolacija iz steklenih vlaken tudi doseže. Ker so steklena vlakna sama po sebi zelo slabi prevodniki toplotne energije, mora toplota najti pot po kompleksnem sistemu zračnih mehurčkov med njimi. To pa močno upočasni pretok toplote – kar  je natanko tisto, čemur je izolacija namenjena.

pbigrollunfacedmdl.jpg

R-vrednost

Steklena vlakna so, kot pove že ime, vlakna, narejena iz stopljenega stekla. Proizvajajo jih v centrifugah – kar je videti podobno kot izdelovanje sladkorne pene na stojnicah. Izolacijska moč steklenih vlaken se imenuje R-vrednost. Njihova prednost je tudi to, da starost nanje nima negativnega vpliva in tako ohranijo svojo R-vrednost, zaradi česar so odličen izolacijski material.

Če jih nameščate v ekstremno mrzlem podnebju, je dobro vedeti, da lahko velike razlike v temperaturi med zunanjim in notranjim zrakom zmanjšajo R-vrednost steklenih vlaken do petdeset odstotkov. Zato je treba namestiti dodatne plasti steklenih vlaken, da izolacija ostane učinkovita.

Požarna varnost

Medtem ko steklena vlakna ne gorijo, saj se bolj topijo, pa se kraft papir, ki ga uporabljajo pri instalaciji, lahko vžge. Torej morate pazite, če na podstrešju delate z odprtim ognjem, da plameni ne pridejo v stik s papirnim ovojem. Če se steklena vlakna zaradi vročine plamenov stalijo, lahko ogenj doseže lesene tramove, ki podpirajo streho.

Če se odločite za steklena vlakna, pokličite izkušene strokovnjake, da jih vgradijo, tako da bo R-vrednost čim višja in izolacija čim bolj učinkovita. Takšna izolacija traja zelo dolgo, zato bi se vam morali stroški povrniti s prihranki energije in višjo vrednostjo hiše.