Nevarnosti, povezane z divjanjem nevihte, lahko resno prizadenejo vaš dom in družino. Vendar pa lahko z malo načrtovanja preventivno pomagate zmanjšati tveganje.

Nevarnost uhajanja plina

Skrbno preverite in poiščite morebitno uhajanje plina iz vseh napravah, ki uporabljajo plin, na primer plinske bombe, pečice in plinskega sistema za ogrevanje. Če zaznate vonj po plinu, takoj izklopite glavni ventil za dovod plina in iz sosedove hiše ali stanovanja pokličite podjetje, ki vam ga dobavlja. Če ste izklopili ta ventil, boste potrebovali strokovno pomoč, da ga ponovno odprete.

Prenosni generatorji

Prenosni generator uporabljajte samo na prostem ali v dobro prezračenem prostoru stran od oken in vrat. Nikoli ga ne uporabljajte v zaprtih prostorih ali v garaži. Ob izgorevanju bencina namreč v zrak oddaja strupene pline ogljikovega monoksida. Generator tudi zaščitite pred neposredno izpostavljenostjo dežju ali vodi.

Zastrupitev z ogljikovim monoksidom

V garažo in hišo namestite alarm, ki zazna ogljikov monoksid. Ker je ogljikov monoksid brez barve, vonja in okusa, so detektorji edine naprave, ki zaznajo raven strupenih plinov in vas še pravi čas opozorijo. Pred namestitvijo alarma natančno preberite navodila proizvajalca.

carbon_monoksid_alarm.jpg

Električne naprave

Pravilna uporaba električnih povezav, na primer podaljškov, stikal in drugih električnih naprav v domu in izven njega, vam lahko reši življenje. Nikoli ne vključite električne naprave in se ne dotikajte stikal, če ste mokri ali imate mokre roke. Izključite tudi vse zmočene naprave, dokler jih ne pregleda strokovnjak. Tudi aparatov, kot so svetila in sesalniki, ne smete uporabljati, dokler niso popolnoma suhi.

Zavarujte svojo lastnino

Bodite dejavni pri preventivnem preprečevanju velike škode. To lahko storite z  nakupom izdelkov, ki so prestali teste za ogenj in veter ter so bolj  odporni, kot tudi z nakupom materialov in učinkovitejših izdelkov, ki vaš dom bolje zavarujejo pred nevihtami in slabim vremenom.

Kaj je dobro imeti vedno pri roki?

Vedno hranite radio na baterije, tako da lahko poslušate radijska obvestila tudi tedaj, če zmanjka elektrike. Redno tudi pregledujjte in menjajte baterije. Na lahko in hitro dosegljivo mesto shranite baterijsko svetilko v vsakem nadstropju hiše. Za rezervo imejte tudi nekaj sveč, s katerimi boste lahko osvetlili prostor, če zmanjka toka.

baterijske_svetilke.jpg

Kaj še lahko storite?

Če živite na nevihtnem območju, kjer dostikrat nastane neurje in piha močan veter, z žeblji pribijte strešne skodle ali pa uporabite ustrezno lepilo, da jih dodatno pritrdite in jih burja ne bo mogla odpihniti. Dober sistem za zaščito pred strelo (strelovod) pa je lahek in zanesljiv način, da dom zavarujete pred nevarnimi udari strel.

Med hudim neurjem nikar ne zapuščajte hiše, razen če je to nujno potrebno. Če vam grozi poplava, iščite višje ležeča mesta v domu ali zunaj njega in sledite navodilom osebja civilne zaščite. Ko je večja nevihta neizbežna, pa predvsem dobro zatesnite vsa okna in vrata.