Ne delajte, medtem ko govorite

Kadar se želite pogovoriti z otrokom, prenehajte opravljati gospodinjska opravila oziroma tisto, kar ste pač počeli. Prav tako naj z delom ali igranjem preneha vaš otrok, saj se vam bo le tako lahko popolnoma posvetil. Če ste še naprej zaposleni, jim namreč s tem sporočate, da izrečeno ni toliko pomembno niti za vas niti zanje.

Bodite neposredni

Med pogovorom tudi najmlajšega glejte v oči in počakajte, da ubesedi svoj odgovor. Pri tem poskrbite, da najprej začne odgovarjati na zastavljeno vprašanje ali prošnjo. Če vam bo odgovoril, da bo pričakovano storil čez deset minut, ko bo nehal igrati videoigrice, mu neposredno povejte, da je opravilo treba začeti takoj in naj se vrne k igranju kasneje.

mothertalking.jpg

Ne ponavljajte se kar naprej

Ko otroka prosite, naj pospravi svojo sobo ali naredi domačo nalogo, svoje prošnje ne ponavljajte kar naprej. Rečeno lahko ponovite največ enkrat, saj bo v nasprotnem primeru učinek ravno nasproten. Izpadli boste nergač, ki vedno "teži"; zaradi česar vas bodo otroci začeli ignorirati, kadar govorite.

Če otrok še vedno ne posluša, mu mirno in objektivno predstavite posledice. Recimo: če še vedno noče pospraviti sobe, mu recite, da bo šlo vse, kar leži po tleh, v dobrodelne namene. Poskrbite, da to tudi resnično naredite in ne ostanete le pri obljubah.

child_messy_room.jpg

Kaznujte jih letom primerno

Kazen za neposlušnost naj bo letom primerna. Za mlajše je še najbolj primerna kazen, da jih za določen čas postavite v kot, kjer naj premislijo o svojem vedenju. Lahko jih tudi pošljete v njihovo sobo ali jim odvzamete nekaj, kar imajo radi, na primer priljubljeno igračo.

Otroka primerno nagradite

Ko vas končno posluša in naredi naprošeno, otroka ustrezno nagradite. Peljite ga na sladoled, v zabaviščni park, v zavetišče po kužka, ki si ga že dolgo želi, ali kam drugam, saj bo bolj motiviran, če bo ugotovil, kako cenite delo, ki ga je opravil.