Sosedi vam lahko močno olajšajo marsikaj: lahko popazijo na vaš dom, ko ste na počitnicah, vam pomagajo, posodijo živila, ko vam jih zmanjka, in še marsikaj drugega. Obenem pa je priporočljivo postaviti mejo in odnosa ne poglabljati preveč, da vam ne posedajo ves dan po stanovanju. Kako torej najti tisto pravo sosedsko ravnovesje?

Kaj vse naj komunikacija obsega?

Recimo, da veste, kdo so vaši sosedje, jih na videz poznate in na hodniku pozdravite, ob posebnih priložnostih pa jih celo povabite na zabavo ali kavo. To je odnos, ki si ga želijo mnogi, saj naj bi se komunikacija med sosedi vrtela v glavnem okoli istih interesov in skrbi za okolje, v katerem živite. Tako bi se morali pogovarjati o težavah v vaši zgradbi ali soseski in skupaj reševati probleme brez povišanih tonov ali sporov.

bad_neighbours_pic_rex_992221888.jpg

Sklepanje sporazumov in sprotno obveščanje

Sosedje naj bi se razumeli med seboj in spoštovali posameznikove potrebe. Tako bi bilo pametno, če se dosledno držite dogovora, da vsak vedno napove svojo bučno zabavo, ki bo trajala pozno v noč. Prav tako sklenite kompromis, da v nedeljo dopoldne nihče ne kosi zelenice pred hišo ali glasno popravlja vhodna vrata, ker drugi potrebujejo mir.

neighbour2.jpg

Kaj storiti v primerih, ko so sosedi glasni brez opozorila

Če živite v stanovanju s tankimi stenami, ste verjetno že kdaj slišali tudi sosede, kako veselo preživljajo intimne trenutke s svojim partnerjem ali se glasno prepirajo. Kaj storiti v takem primeru? Vsekakor jih raje ne opozorite na "težavo", četudi zelo vljudno, ampak v tistem času raje prižgite glasbo malo bolj naglas, da ne slišite ravno vsega. Imejte razumevanje in potrpite, če imajo sosedje glasnega psa ali dojenčka, ob priložnosti pa jim lahko omenite, da si želite nekaj več miru.