Znanstveniki so ugotovili, da pri suhem čiščenju najpogosteje uporabljajo ravno strupene kemikalije, ki temeljijo na topilih na oljni osnovi, imenovanih perkloroetilen. Ta so zdravju strupene, saj povzročajo resne zdravstvene težave predvsem tistim, ki snovi vdihavajo ali pijejo pitno vodo, onesnaženo s temi kemikalijami.

Strupi se nabirajo na oblačilih

Najbolj zaskrbljujoče pa je dejstvo, da kemikalije, ki jih uporabljajo med čiščenjem, ostanejo na oblačilih. Če jih v kemično čistilnico nesete večkrat, pa se strupene snovi v oblačilih vztrajno nabirajo, so ugotovili raziskovalci na univerzi Georgetown. Stopnja vsebnosti kemikalij je bila višja v volni, bombažu in poliestru, medtem ko se na svilo strupene snovi niso prijele.

dry_cleaning.jpg

Varne alternative perkloroetilena

K sreči v čistilnicah vedno bolj uporabljajo alternativne metode čiščenja, na žalost pa niso vse med njimi zares prijazne do zdravja in okolja. Ne nasedajte oglaševanju organskih čistil, saj so to le organske kemikalije, pridobljene iz petroleja. Po tej definiciji je organski tudi perkloroetilen. Ameriška javna agencija za zaščito okolja ugotavlja, da je varno edino kemično čiščenje s tekočim ogljikovim dioksidom ali mokro čiščenje s pomočjo vode in detergenta.

clotheslineshirtscopyrightm_jdemesterton2009.jpg

Strokovnjaki priporočajo, da vsakokrat, ko jih prinesete iz kemične čistilnice, očiščena oblačila obesite na balkon ali teraso, kjer jih pustite, da se dobro prezračijo.