Če želite uživati v mirnem in sproščujočem bivalnem okolju, poskrbite za kakovostno zvočno izolacijo, še posebno, če živite v prometnem delu mesta. Sicer vam je lahko kaj kmalu žal, zakaj niste zaščite pred hrupom vzeli bolj resno že, ko ste dom gradili ali ga kupovali. Če si želite vsako noč nemoten počitek, ki vas bo napolnil z novimi močmi za delovne izzive, dom preprosto morate zvočno izolirati. Na voljo je več načinov, kako to storite.

Zvočno izolacijo dodajte že med gradnjo

Najučinkovitejši način je, da bivalne prostore izolirate že med gradnjo hiše. Za začetek oblikujte svoj dom tako, da odprtine za notranja in zunanja vrata niso zgrajene ena nasproti drugi. Tako boste namreč zmanjšali stopnjo hrupa, ki se v notranjost prenese skozi vrata. Stene prav tako prepuščajo zvok, zato povečajte njihovo debelino: v votle stene namestite izolacijo iz steklenih vlaken. Kakovostna izolacija v stenah bo vsrkala zvočne valove, obenem pa bo tudi zadrževala stalno temperaturo v prostoru, zaradi česar bo treba dom manj ogrevati oziroma ohlajati.

soundproofing.jpg

Kako povečati zvočno izolacijo kadar koli?

Če med gradnjo hiše niste vgradili ustrezne zaščite pred hrupom, lahko to storite tudi po tistem, ko je dom že zgrajen. Na stene na primer obesite posebne prevleke, ki pomagajo zvočno izolirati zid, plast iz plute ali pa na steno pritrdite doma izdelano ploščo iz vinskih zamaškov, ki bo tudi popestrila notranjo opremo. Kadar koli je možno tudi vgraditi nova energijsko učinkovitejša okna in vrata, ki hkrati nudijo večjo zaščito pred hrupom − običajno so okna dvo- ali troslojno zastekljena.

soundproof.jpg


Obstajajo celo posebne barve, ki vsebujejo določena vlakna in smole, ki učinkovito absorbirajo zvočne valove. Barve iz lateksa so enostavne za uporabo, najdete pa jih v specializiranih prodajalnah. Večjo zvočno izoliranost dosežete tudi, če izberete mehko in lahko pohištvo ter trdna masivna vrata.