Če želite uživati v sadovih vrta tudi jeseni, ko se temperature že spustijo, je zdaj zadnji čas, da zasadite redkev, baziliko, gorčično zelenje, špinačo in podobno zelenjavo. Rastline potrebujejo okoli mesec dni, da zrastejo in dozorijo, preživijo pa tudi zmrzal.

Kaj lahko zdaj še sadite?

Prav tako lahko posadite tudi zeleno solato, blitvo in ohrovt, ki bodo zrasli v štiridesetih dneh. Zadnji dve lahko celo preživita temperature, nižje od 20 stopinj Celzija pod ničlo- Takšne razmere pa prenesejo tudi česen, pesa in zelje; slednja denimo dozorita v dneh mesecih. Če zdaj posadite tudi česen, pa lahko pridelek pospravite šele spomladi.

fall_garden.jpg

Uporabite raje sadike

Seveda je najbolje, da za sajenje uporabljate sadike in ne semen, saj bodo v teh razmerah težko vzklila. Izberite lokalno dobro uspevajoče vrste, ki so vajene vašega podnebja. Posajenim sadikam dodajte tudi nekaj naravnega gnojila in organskih snovi. Okoli rastline natrosite še nekaj mulčenja. Zasejete pa lahko le deteljo, grah, lucerno, oves, rž ali zimsko pšenico oziroma ajdo – te vrste bodo v mrzlih mesecih varovale zemljo pred erozijo in preprečile, da bi se na vrtu čez zimo razširil plevel.