Kaj lahko storite za večjo varnost svoje družine?Nedavna raziskava je pokazala, da je suho novoletno drevesce že v treh sekundah od vžiga v plamenih, v štiridesetih sekundah pa se ognjeni zublji razširijo po vsej sobi, pri čemer se sprošča gost, strupen in smrtonosen dim. Pri ognju vsekakor velja – bolje preprečevati kot gasiti.

Dimni alarm

V vsako nadstropje v hiši, še posebno v bližini prostorov, kjer spite, namestite dimni alarm. Vsak teden preverite, ali deluje in poskrbite, da ga boste lahko slišali tudi skozi zaprta vrata. Pri tem vključite svoje otroke, da bodo vedeli, kako alarm zveni in kaj naj storijo, če se sproži. Vsaj dvakrat na leto mu tudi zamenjajte baterije. Preprost način, kako si lahko zapomnite, da je čas za menjanje baterije, je, da jih menjate takrat, ko premikate urine kazalce zaradi prehoda z zimskega na poletni čas in obratno.

zkmdkjr.jpg

Načrt pobega

Narišite preprost načrt doma in ugotovite, kakoje mogoče na vsaj dva načina pobegniti iz vsake sobe. Preglejte načrt skupaj z otroki in določite mesto zunaj, kjer bi se v primeru požara sešli, na primer pri poštnem nabiralniku ali pred sosedovo hišo. Tudi v družinskem krogu lahko imate protipožarne vaje, na primer dvakrat letno, da tudi v praksi preizkusite, kako bi v primeru požara pobegnili iz hiše. Če imate otroke, morate načrtovati, kako bi jih spravili ven. Večje otroke naučite, da naj, če izbruhne ogenj, ostanejo bolj pri tleh oziroma sklonjeni, potipajo vrata, preden jih odprejo ter se nikoli ne vrnejo v hišo, ko jim enkrat uspe priti ven.

Preprečevanje

Obstaja nekaj preprostih nasvetov, ki vam lahko pomagajo preprečiti nekaj najpogostejših vzrokov domačih požarov med prazniki. Veliko teh ukrepov vam bo vzelo le minuto, z njihovo pomočjo pa lahko preprečite tragedijo, ki bi jo obžalovali vse življenje.

Ogrevalni sistem

Nobeno presenečenje ni, da največ požarov, ki imajo izhodišče v sistemu ogrevanja, izbruhne v zimskih mesecih. Uporaba kamina na primer poveča tveganje, da ogenj izbruhne v dimniku ali pa ga povzroči zablodela iskrica. Pokličite strokovnjake, ki vam bodo očistili in pregledali dimnik. Letni pregledi bodo zmanjšali možnost izbruha ognja in zastrupitve z ogljikovim monoksidom, do katerih lahko pride zaradi kopičenja kreozota ali ovir v dimniku. Kamin naj ima zaščito, zaslon oziroma vratca, ki bodo preprečevala, da bi iskrice skakale ven. V njem ne sežigajte ovojnega papirja, saj lahko povzroči intenziven izbruh vročine, ki lahko vodi do požara.

c26_26268127.jpg

Poleg kamina so pogosti vzroki požara različni grelniki. Najpogosteje do požara pride zato, ker grelnik pustimo preblizu vnetljivim predmetom, na primer odeji ali zavesam. Aparat naj bo vsaj kak meter oddaljen od predmetov ter postavljen na trdno površino, da se ne prevrne. Nikoli ga ne pustite brez nadzora in ga vedno izključite, ko greste spat. Na grelniku nikoli ne sušite plaščev ali rokavic.

Svečke

Tudi svečke so pogost vzrok požara med prazniki. Če jih uporabljate za praznično dekoracijo, jih vedno ugasnite, ko zapustite prostor. Radovedni otroci so pogosto navdušeni nad svečami, zato vžigalnike in vžigalice shranjujte tako, da niso v njihovem dosegu. Otroke naučite, da vam bodo vedno povedali, če kje opazijo prižgano svečo. Tako bodo tudi oni sodelovali pri varovanju doma.

christmas_candles.jpg

Kuhanje

Med prazniki veliko požarov izbruhne v kuhinji. Požar najlažje preprečite tako, da med kuhanjem vedno ostanete v kuhinji. Prižganega štedilnika ali pečice nikoli ne puščajte brez nadzora, tudi samo za minuto ne! Prtički in drugi predmeti, ki se hitro vnamejo, naj ne bodo v bližini štedilnika. Tudi otroci naj se ne motajo v bližini. Ročaji loncev naj bodo za vsak primer obrnjeni proti steni, da ne bi otroci segli po njih in jih prevrnili.