Fotografije hranijo spomin na trenutke v življenju, ko ste uživali, in na ljudi, s katerimi ste jih preživeli. Torej ni nič nenavadnega, da se je tudi industrija prilagodila povpraševanju in je na voljo cela paleta osebnih in posebnih fotoalbumov, ki ustrezajo vsakemu okusu, življenjskemu slogu in potrebam. Vse več zanimanja je tudi za digitalne oziroma spletne fotoalbume. Na voljo je ogromno aplikacij in spletnih strani, ki poskrbijo za tiste, ki svoje spomine shranjujejo in delijo prek spleta.

Osebne platnice

Na srečo je tudi za ljubitelje klasičnih fotoalbumov s trdimi platnicami, ki jih lahko shranite v omari in listate na klubski mizici, še vedno ogromno izbire. Tisti bolj ustvarjalni si lahko album izdelate tudi sami.

album_002_72dpi.jpg

Priljubljene so na primer platnice, ki jih lahko sami ustvarjalno dopolnite ali pa imajo na prvi strani prazno okence, v katerega lahko vstavite izbrano fotografijo ali kaj drugega. Tako že na prvi pogled vemo, kakšne fotografije so v albumu – poroka, krst, rojstni dan, prijatelji, počitnice…

Ročno izdelani ali okrašeni fotoalbumi

Fotoalbumi, ki so izdelani iz naravnih materialov, kot so industrijska konoplja, usnje ali celo les, so pogosto na voljo v manjših, specializiranih prodajalnah ali na sejmih z ročnimi izdelki. Ponekod vam lahko na platnico vgravirajo tudi vaše začetnice.

7x11inside.jpg

Veliko spletnih trgovin strankam omogoči, da izberejo materiale, barve in dodatke po želji. Na mnogih spletnih straneh najdete navodila, kako si lahko sami izdelate svoj edinstveni fotoalbum, na primer takšnega, ki ga razgrnete kot harmoniko. Nekateri so pri tem postali že pravi umetniki in znanje ter navdušenje prenašajo na sosede in prijatelje.

Različne možnosti

Časi, ko so bile vse strani v albumu enake oblike in dizajna, so že zdavnaj minili. Na nekatere strani lahko shranite standardnih štiri do šest fotografij, na drugih pa se morda skrivajo skriti razdelki in različne možnosti postavitve fotografij.

4_standing.jpg

Kupite vse v paketu

Če nimate dovolj časa za iskanje ali izdelavo fotoalbuma, je najbolje, da kupite kar vse v paketu. Nekateri profesionalni fotografi namreč ponujajo poleg fotografiranja še izdelavo oziroma urejanje albuma. To velja predvsem za poroke in podobne priložnosti, na primer birmo, krst, obletnice ali diplomo. Po navadi lahko izbirate med več možnostmi.

Ko izberete fotoalbum, je čas, da določite, katere fotografije boste uporabili. Če jih boste shranili v lep in navdihujoč album, boste v spominih z družino in prijatelji lahko uživali še mnoga leta.