Za vas smo pripravili nekaj zelo enostavnih nasvetov za spremembo računalniških nastavitev. Nekatere izmed njih lahko opravite že med tem, ko berete ta prispevek. Prihranili boste energijo in naredili nekaj lahkih korakov za še bolj energijsko učinkovit dom ali domačo pisarno.

Stanje mirovanja ali hibernacija

Stanje mirovanja računalniku omogoči, da si takrat, ko skočimo na kavo, kosilo ali krajši odmor, vzame pomemben počitek in zaspi. Tako pa boste tudi zmanjšali električno porabo. Na začetku zato pojdite na nadzorno ploščo vašega računalnika in kliknite na ikono, pod katero piše možnosti porabe (energije).

racunalnik.jpg

Nato izberite nastavitev, da zaslon in trdi disk po desetih minutah nedelovanja samodejno zaspita oziroma se premakneta v stanje mirovanja. Preverite in potrdite s pritiskom na gumb potrdi, da ste res ves sistem nastavili v stanje mirovanja, ki naj se vključi po desetih ali dvajsetih minutah. Prej, ko se računalnik premakne v to stanje, tem manj elektrike porabi.

Ohranjevalnik zaslona

Ste vedeli, da je ohranjevalnik zaslona ogromen porabnik energije? Ohranjevalniki so bili namreč namenjeni starim katodnim zaslonom in so tako čisto odvečna nastavitev za današnje LCD-zaslone. V resnici porabijo ogromno energije, zato je boljša takšna nastavitev, da se zaslon zatemni po petih ali desetih minutah, ko ga ne uporabljamo.

Zmanjšajte porabo vatov

Zasloni z zelo svetlečimi barvami in večjo osvetlitvijo bolj dražijo vaše oči, obenem pa porabijo kar dvakrat več vatov električne energije kot temnejše nastavitve. Prihranite zapravljene vate in nastavite zaslon tako, da so barvne nastavitve temnejše, prilagodite pa tudi svetlost osvetlitve.

smart_razdelilnik.jpg

Električni razdelilniki

Električni razdelilniki so nujni, če želimo uporabljati vse naprave naenkrat, a ko jih ne uporabljamo, običajno še vedno ostanejo priključene na električni tok. Če se hočete izognili preveliki porabi, ko naprave ne delujejo, jih lahko vključite v vtičnico le takrat, ko jih dejansko potrebujete. Posebno potratni so  zvočniki in tiskalnik. Najboljša rešitev je, da si omislite pametni električni razdelilnik, ki samodejno prekine električni tok, kadar računalnika ali drugih priključenih naprav ne uporabljamo.