Preprečevanje padcev z balkonov in okenskih polic pa ni bistveno le za tiste, ki živijo v višjih nadstropjih blokov ali stolpnic, temveč je skrb priporočljiva tudi za tiste, ki morda živijo v hiši, pritličju ali prvem nadstropju. Mreža proti komarjem ali platno na balkonski ograji padca žal ne bosta preprečila. Že samo majhen pritisk ju namreč premakne in celo sname. Ker otrokov ne moremo nadzorovati 24 ur na dan, se raje držite varnostnih ukrepov.

child_20110822194526_640_480.JPG

Kaj lahko storite že danes?

Najprej premaknite pohištvo (predalnik, komodo) stran od nižje ležečih oken, tako da radovedni otroci ne bodo mogli splezati čezenj do okna. Tudi postelja pod oknom ponuja priložnost za nezaželeno raziskovanje sveta. Na okna je priporočljivo namestiti varovala, zaradi katerih se ne morejo odpreti več kot deset centimetrov. Druga možnost pa so okenske ključavnice, s katerimi jih zaklenete.

varnost_otrok_balkon.jpg

Varnost na balkonu ali terasi

Varovala pa bodo potrebovala tudi balkonska vrata ali vrata, ki vodijo na teraso v zgornjem nadstropju. Namesto tega lahko pred balkonska vrata postavite tudi zaščitno ograjo, če so otroci mlajši od pet let.

Palice balkonske ograje ne smejo biti  več kot osem centimetrov narazen, da se otrok ne more ujeti med njimi ali se izmuzniti med njimi, kar ima lahko tragične posledice. Seveda pa je najboljši varnostni ukrep, če otrok nikoli  ne boste pustili samih na balkon, ampak le ob vašem strogem nadzoru. Prav tako majhnih otrok nikoli ne puščajte samih v sobi z odprtim oknom.