So zidovi vašega doma prekriti s tapetami? Potem morate za začetek najprej odstraniti sloje papirja, kar najlažje storite, če po tapetah razpršite mešanico kisa in vode. Tako jih boste namreč lažje v celoti odstranili. Pri delu si lahko pomagate tudi z žepnim nožem, da boste lahko odstranili tudi dele, ki se trdovratno držijo podlage.

Odstranite lepilo pod tapetami

Ko ste odstranili tapete z zidov, preverite, ali je morda na steni ostalo še kaj ostankov lepila. Odvečno lepilo sperite s pomočjo blagega detergenta in tople vode. Če je preostalega lepila malo, pa vam sten ni treba dodatno očistiti.

how_to_prepare_a_wall_for_paintinh.jpg

Zakrpajte poškodovane predele

Vse luknjice, razpoke in poškodovane površine na steni morate pred ponovnim pleskanjem zakrpati. Uporabite lopatico za ravnanje stenske površine in z njo nanesite omet na prizadeta območja. Počakajte vsaj en dan, da se posuši, preden nadaljujete z barvanjem.

how_to_prepare_a_wall_jlucas_mosbourne_room_painting_07_12_07_003_preview.jpg

Če na zidu opazite plesen, jo očistite z belilom in sperite s toplo vodo. Nanesite še sredstvo proti plesni in glivicam ter  poskrbite, da bodo zidovi suhi, popolnoma čisti in brez prahu - in že ste pripravljeni na začetek pleskanja.