Če pobrskamo po naših smeteh, lahko najdemo ogromno odpadkov, ki vsebujejo toksine, jedke ali vnetljive snovi, zmešane z bakterijami, virusi, glivami in enoceličnimi bitji. Slednje resno škodijo našemu zdravju in okolju, v katerem živimo, zato se jih znebite na varen način. Ker imamo opravka s potencialno ali trenutno že strupenimi snovmi, ki zlahka eksplodirajo ali zagorijo, teh odpadkov ne smemo odvreči v običajen smetnjak skupaj z drugimi, niti jih ne smemo odplakniti v kanalizacijo.

Kaj storimo z nevarnimi odpadki?

Prvi korak je, da se pozanimate, kje je najbližja točka za odlaganje in recikliranje nevarnih odpadkov. Obrnete se lahko na občinsko komunalno podjetje, kjer vas bodo znali bolje usmeriti. V slovenskih občinah na primer občasno organizirajo pobiranje kosovnih pa tudi nevarnih odpadkov.

nevarni_odpadki_3.jpg

Za večino od nas je bolje, da se za pomoč obrnemo na strokovnjake, ki opravljajo svoje delo v posebnih ustanovah za ta namen. Lokalni obrat za predelovanje in uničevanje nevarnih odpadkov lahko denimo povprašamo, kaj sploh lahko in česa ne smemo reciklirati. Pločevink pršil recimo najverjetneje ne smete predelati.

Preberite navodila

Sledite tudi navodilom za uporabo na embalaži čistilnih sredstev, razpršil, osvežilcev zraka in drugih pripomočkov, ki vsebujejo škodljive kemikalije. Razna zdravila lahko včasih recikliramo, vendar ločeno od plastične embalaže. Povprašate lokalnega farmacevta, kje jih oddate. Podjetja, ki prodajajo ali izdelujejo nevarne gospodinjske izdelke, pa pogosto ustanovijo programe recikliranja oziroma uporabniku nudijo možnost, da star izdelek brezplačno vrnejo.

hhw.JPG

Previdnost pri rokovanju s tovrstnimi odpadki

Sprejmite ustrezne varnostne ukrepe, ko nevarne odpadke prevažate do kraja, kjer se jih boste znebili. Poskrbite, da so v avtomobilu ali prikolici ustrezno zaprti, shranjeni v prostoru s priporočeno temperaturo in da niso v občutljivi posodi, ki se hitro zdrobi ali poškoduje ob udarcu.

Nikoli ne pozabite, da te odpadke imenujemo nevarni z razlogom, saj lahko v katerem koli trenutku postanejo smrtonosni. Uprite se potrebi, da postanete amaterski kemik in nikoli ne poskušajte zmešati vseh ostankov kemikalij v eno posodo le zato, da si olajšate prevoz.