Biti bližje naravi so želje skoraj vsakega sodobnega človeka in očarljivo je videti, na kakšne načine vse poskušajo arhitekti del narave vnesti tudi v domove. Koncept hiše britanskega nogometaša Garyja Nevillea je zelo zanimiv, saj nima velikega vpliva na okolje, ampak je nasprotno zasnovan s tehnologijo in lokalnimi materiali, ki znižujejo potrebe po rabi energije.

Prikupna oblika cveta

Arhitekti, ki jih je slavni nogometaš najel za oblikovanje svojega novega doma v kraju Bolton − nedaleč stran od Manchestra na severovzhodu Anglije − so izbrali moderne in okolju prijazne tehnologije kot tudi zasnovo zgradbe. Gradnja objekta bo potekala po tradicionalnih gradbenih metodah. Hiša se bo razprostirala na 2.438 kvadratnih metrih površine in bo oblikovana v očarljivi obliki cveta.

eco_v_clanku7.jpg

Pasivna hiša

Objekt bo zgrajen pod zemljo, zato so zelo pomembni kakovosten dizajn in več teras, ki stanovalcu omogočajo zasebnost in stik z okoliško naravo. Zaradi kombinacije različnih obnovljivih energijskih virov, na primer geotermalnega sistema, fotovoltaičnih plošč in vetrnih turbin, pa je dom inovativen in povsem ekološki. Enonadstropna hiša s štirimi spalnicami bo tako prvi pasivni dom na tem območju.

eco_leaf_huse.jpg

Več fotografij tega neverjetnega domovanja nogometnega zvezdnika Nevillea pa si oglejte tukaj.