Nekateri preprosto ne zmorejo živeti le na stotih kvadratnih metrih, kolikor merijo po površini sodobni manjši domovi. Večina ljudi pa še vedno živi v večnadstropnih hišah, kjer imajo ogromno odvečnega prostora, še posebno takrat, ko otroci odrastejo in se odselijo. Kako torej izberete najustreznejšo velikost glede na svoj življenjski stil?

Prevelik dom ima številne pomanjkljivosti

Večji ko je vaš dom, večji bo negativen vpliv na okolje in višji bodo stroški za vzdrževanje in mesečno bivanje, trebna pa je odplačevati tudi več posojila, če ste ga najeli. Takšna hiša zahteva tudi več časa za vzdrževanje, več pohištva in druge notranje opreme, več zavarovanj in, kot se nam obeta, višje davke.

two_bedroom_small_house_floor_plan_gable_dormer.jpg

Pomanjkljivosti premajhnega doma

Prav tako ima pomanjkljivosti tudi premajhen dom: na voljo imate namreč manj prostora za shranjevanje, hobije, delo od doma in zabavanje večjega števila gostov. Hkrati vam bo hitro zmanjkalo prostora za razširitev družine, imeli pa boste tudi manj potrebnega osebnega prostora.

Kako določiti pravo velikost

Pri določanju ustrezne velikosti doma, ki bo resnično zadovoljila vaše potrebe, imejte vedno v mislih, kako velika je vaša družina in za koliko bi se morebiti še lahko povečala. Pomislite še, ali imate morda starejše sorodnike, ki živijo z vami ali morda še bodo v bližnji prihodnosti. Upoštevajte svoj življenjski stil in se vprašajte, ali pogosto potujete in ste zdoma. Imate morda hobije, ki zavzamejo več prostora, na primer ročna dela ali šivanje? Če radi zabavate več gostov naenkrat, je primernejši večji dom. Pomislite tudi na obliko zgradbe, saj je nesmiselno pregraditi prostor v jedilnico, če slednje sicer sploh ne uporabljate.

kitchen_bar_stools_2.jpg

Pri določanju ustrezne velikosti upoštevajte tudi, kje trenutno živite, kaj imate radi v sedanjem domu in kaj bi spremenili. Primerjajte, katere sobe bi lahko bile v novem domu večje in katere so za vas že zdaj prevelike. Načrtujte predvsem za prihodnost, zato določite takšen načrt, ki bo omogočil tudi kasnejšo ureditev kleti in podstrešja ali dodatne spalnice.

Pomislite na prihodnost

Upoštevajte tudi, kakšne načrte imate za prihodnost in kakšne potrebe bodo imeli družinski člani. Vprašajte se, koliko časa nameravate živeti tu, kako hitro želite odplačati stroške za gradnjo in kakšni so vaši finančni načrti za prihodnost.